Premiér Abádí vyhlásil Mósul za oslobodený od Islamského štátu

NETKY.SK • 9 Júl 2017, 15:21 • 2 min
Premiér Abádí vyhlásil Mósul za oslobodený od Islamského štátu

BAGDAD/MÓSUL - Iracký premiér Hajdar Abádí vyhlásil dnes mesto Mósul za úplne oslobodené od militantov z tzv. Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

"Hlavný veliteľ ozbrojených síl Hajdar Abádí prišiel do oslobodeného mesta Mósul a zablahoželal hrdinským bojovníkom a irackému ľudu k dosiahnutiu veľkého víťazstva," uviedol úrad premiéra vo vyhlásení, ktoré citoval britský denník Telegraph.

 

Abádí prišiel osobne do Mósulu, aby zablahoželal vojakom k oslobodeniu mesta.

 

Jasajúci vojaci roztrhali čiernu vlajku IS, ktorá tri roky viala nad Mósulom, a na jej miesto vyvesili irackú vlajku.

 

Iracké sily, podporované náletmi koalície pod vedením USA, ako aj kurdskými péšmargami a šiitskými milíciami, spustili ofenzívu v Mósule 17. októbra 2016. Militantní islamisti mesto obsadili v júni 2014.

 

Stalo sa jedným z centier "kalifátu", ktorý vyhlásili na časti územia Iraku a susednej Sýrie.

 

Od roku 2014 bolo podľa humanitárnych organizácií vyhnaných z Mósulu okolo 900.000 ľudí, čo je asi polovica počtu z predvojnového obdobia.

 

Iracká vláda už v januári oznámila úplné "oslobodenie" východnej časti Mósulu, ale boje na západe mesta boli komplikovanejšie kvôli tamojším úzkym uličkám.

 

Deväťmesačná ofenzíva stála životy tisícov civilistov a irackých vojakov. V malej oblasti blízko Starého mesta však stále kladú odpor malé skupiny džihádistov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies