Premena nevyužitých koľají na cyklotrasy zostáva hudbou budúcnosti

NETKY.SK • 14 Júl 2012, 20:52 • 2 min
Premena nevyužitých koľají na cyklotrasy zostáva hudbou budúcnosti

Premena nevyužitých koľají na cyklotrasy zostáva hudbou budúcnosti - Doprava Premena nevyužívaných železničných tratí na cyklotrasy zostáva hudbou budúcnosti. Podľa správcu koľajníc Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) ide totiž o zdĺhavý proces.

slovakia

left justify in out

img

Premena nevyužívaných železničných tratí na cyklotrasy zostáva hudbou budúcnosti. Podľa správcu koľajníc Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) ide totiž o zdĺhavý proces. V súčasnosti tak neboli prerobené ešte žiadne koľaje na cyklotrasy, hoci ŽSR uvažujú o piatich tratiach, kde by bol takýto projekt možný. "Zmena nevyužívaných tratí na cyklotrasy je dlhodobý a komplikovaný proces, kde ide o majetok štátu v hodnote nad 169.000 eur," opísala pre TASR Zuzana Chalupová z odboru komunikácie ŽSR. Pri takejto hodnote je podľa jej slov akýkoľvek prevod, kúpa alebo prenájom majetku možný len so súhlasom vlády. "Vláda rozhoduje, za akú sumu sa majetok predá, prípadne na koľko rokov sa prenajme," doplnila Chalupová. Podľa zámerov ŽSR prichádza do úvahy premena nevyužitých koľají na cyklotrasy na piatich tratiach, a to z Poltára do Rimavskej Soboty, z Komárna do Kolárova, z Kvetoslavova do Šamorína, z Devínskeho Jazera do Stupavy a z Piešťan do Vrbového. Predbežné odhady hovoria o jednotkových nákladoch na kilometer cyklotrasy vo výške zhruba 35.000 až 40.000 eur. V súčasnosti však ŽSR nemajú návrh žiadneho konkrétneho projektu, ktorý by sa zaoberal vybudovaním akejkoľvek cyklotrasy. "Veci pokročili v jednom prípade, a to pri cyklotrase z Poltára do Rimavskej Soboty," priblížila Chalupová. V Poltári zasadala začiatkom júna vláda SR a na rokovaní sa zaoberala aj výstavbou cyklotrasy na nevyužívanej železničnej trati. Z uznesenia vlády tak vyplývajú povinnosti aj pre ŽSR, a to pripraviť do konca roka potrebné podklady pre ministerstvo dopravy na prevod zrušenej trate za účelom cyklotrasy za symbolickú cenu jedno euro.
Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona