Prelomový objav v medicíne: Vedci vyvíjajú smrtiacu zbraň proti rakovine

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 18:18 • 2 min
Prelomový objav v medicíne: Vedci vyvíjajú smrtiacu zbraň proti rakovine

DUNDEE - V roku 2017 je takmer každý nejakým spôsobom konfrontovaný s rakovinou. Buď ňou trpí sám, alebo niekto z jeho rodinných príslušníkov či priateľov.

slovakia

left justify in out

Huffington Post informoval o unikátnom objave vedcov z University of Dundee v Škótsku, ktorí vyvinuli látku na odstránenie tzv. „nezničiteľných“ rakovinových bielkovín.

 

Molekuly lieku s názvom "bozk smrti" na najskôr naviažu na rakovinové proteíny, čím ich neutralizujú a následne zničia. Podľa vedcov bol doteraz príčinou mnohých neúspešných prípadov fakt, že liečivá látka sa rakovinových buniek priamo nedotýkala. Nová metóda spočíva práve v tomto kontakte, „bozk smrti“ rakovinu obklopí.

 

„Rozhodujúce je zistenie, že na neutralizáciu nestačí blízka prítomnosť dobrého proteínu pri tom zlom,“ vysvetľuje profesor Alessio Ciulli. „Bozk smrti zapríčiní priamy kontakt a nežiadúceho škodca doslova objíme. Následne dôjde k postupnej degradácií zlého proteínu,“ pokračuje.

 

„Hlavným problémom bolo, že sme neboli schopní nájsť malé molekuly, ktoré sa dokážu úspešne viazať na zlé proteíny a zároveň brániť ich činnosti,“ dodáva.

 

Výskum v laboratóriu trval niekoľko rokoch a ešte stále je v procese vývoja. Vedci však v tejto významnej etape veria, že zdolali prelomový bod k dosiahnutiu plne účinného lieku v blízkej budúcnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies