Prelom v medicíne: Vedci pestujú zuby zo zárodočných buniek, protézy môžu byť minulosťou

NETKY.SK • 22 December 2015, 17:00 • 2 min
Prelom v medicíne: Vedci pestujú zuby zo zárodočných buniek, protézy môžu byť minulosťou

TOKIO - Ľuďom s protézami alebo poškodenými zubami svitá na lepšie časy. Japonskí vedci našli spôsob ako vypestovať "živé" zuby, čím by sa v ústach dali nahradiť chýbajúce alebo poškodené kusy.

slovakia

left justify in out

Zubné odborníci našli nový spôsob, ako rozdeliť jeden zub na dva plne funkčné zuby a potom ich úspešne implantovať na ďasná myší - tento objav by v budúcnosti mohol slúžiť pre ľudských pacientov. Výskumníci z vývojového strediska Riken v Japonsku použili novú techniku ​​extrakcie zubných zárodkov (skupiny buniek vytvorených v počiatočnom štádiu života), ktoré sa neskôr vyvinú do pravých zubov.

 

Zubné zárodky sa vedcom podarilo rozdeliť na dve časti a potom ich úspešne implantovať na čeľuste myší. Štúdia, zverejnená vo vedeckom časopise Nature, ukazuje súčasné umelé náhrady zubov nemajú plnohodnotnú funkciu, a "živo" vypestované zuby by mohli byť pre človeka oveľa výhodnejšie.

 

Odborníci považujú zuby za hlavný cieľ regeneratívnej medicíny, pretože asi 10 percent ľudí sa rodí s niekoľkými chýbajúcimi zubami a iní ich strácajú v dôsledku úrazov, chorôb a staroby. Výskumníci metódu stále vyvíjajú a skúšajú mnohé experimenty. Myšiam najskôr odoberú zárodočné bunky, potom ich rozdelia na dve časti nylonovou niťou a nechajú ich rásť na špeciálno podklade, pričom rastú okolo 15 dní. 

 

Štúdia ukázala, že vypestované zuby myšiam umožňujú nie len žuvanie ale aj cítiť podnety ako napríklad chlad. Implantované zuby sú však o polovicu menšie ako normálne zuby, na čom chcú vedci ešte popracovať. 


Vedúci výskumník Takashi Tsuji povedal, že nová metóda by mohla byť užitočná najmä pre deti, ktoré nemajú správne vyvinuté zuby kvôli rázštepom pery alebo Downovmu syndrómu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies