Prelom v liečení mužskej neplodnosti: Francúzski vedci vyvinuli v skúmavke ľudské spermie

NETKY.SK • 17 September 2015, 15:46 • 2 min
Prelom v liečení mužskej neplodnosti: Francúzski vedci vyvinuli v skúmavke ľudské spermie

LYON - Francúzska biotechnologická spoločnosť Kallistem pracujúca pre popredné vládne laboratórium CNRS oznámila, že vyvinula ľudské spermie in-vitro - v skúmavke.

slovakia

left justify in out

Označila to za významný prielom v liečení mužskej neplodnosti, o ktorý sa vedci usilovali viac než desaťročie, informovala tlačová agentúra AP.

 

Vedci z Kallistemu zverejnili tento objav už pred časom, ale spoločne s vládnym laboratóriom dnes prvýkrát opísali svoj postup.

 

Podľa správy agentúry AP vedci spermie vyvinuli využívajúc nezrelé bunky, aké sa nachádzajú napríklad u predpubertálnych chlapcov. Technológia by podľa jej objaviteľov mohla pomôcť niektorým neplodným mužom, ktorých spermie sa náležite nevyvinú. Postup však ešte musí prejsť klinickými skúškami.

 

Hlavnou výzvou bolo napodobniť v laboratórnych podmienkach komplexný fyziologický vývojový proces, ktorý u človeka zvyčajne trvá 72 dní.

 

Výskumný tím vyvinul bioreaktor za pomoci viskóznej tekutiny vyrobenej čiastočne z látok nájdených v hubách alebo v lastúrach kôrovcov, dodala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies