Prešlo už 40 rokov od úmrtia Janis Joplin

NETKY.SK • 5 Október 2010, 07:51 • 2 min
Prešlo už 40 rokov od úmrtia Janis Joplin

Prešlo už 40 rokov od úmrtia Janis Joplin

slovakia

left justify in out

img

Dnes je tomu už 40 rokov od úmrtia americkej speváčky a skladateľky Janis Joplin. Jej osobitý spevácky prejav ostal nenapodobiteľný až do dnešných dní.  
      Janis sa narodila 19. januára 1943 v meste Porth Arthur amerického štátu Texas ako prvé z troch detí rodičov Setha a Dorothy Joplinovcov. S muzikou začínala v sedemnástich spievaním v kluboch, v roku 1963 prichádza do San Francisca a od júna 1966 sa stáva speváčkou skupiny Big Brother & Holding Company. S veľkým úspechom vystúpia na festivale v Monterey, všimne si ich Albert Grossmann, manažér Boba Dylana a podpisuje s nimi zmluvu. Necelý rok nato už majú premiérové vystúpenie v New Yorku. V auguste 1968 vydali LP platňu Cheap Thrills, ktorá sa dostala až na čelo rebríčka albumov a Joplin zo skupiny odchádza. Hitom z tejto platne bola skladba Down On Me. Od decembra 1968 už vystupovala so skupinou The Kozmic Blues Band. Spolupráca však vydržala iba rok a v decembri 1969 sa skupina rozpadá. Od mája 1970 spievala s novou skupinou Full-Tilt Boogie Band.
      Úspech mal aj svoju druhú stránku, Joplin prichádza do styku s alkoholom a drogami, v závere jej koncertnej kariéry si vyslúžila prívlastok Whisky Lady, keď fľašu s alkoholom mala už aj počas vystúpenia na pódiu. Popredná predstaviteľka bieleho soulu, jeden zo symbolov hnutia hippies, to sú prívlastky, ktoré sa spájali s jej menom. Zomrela mladá, vo veku 27 rokov, keď ju 4. októbra 1970 našli mŕtvu v hoteli Landmark v Hollywoode s čerstvými stopami po vpichu ihly na ramene. V lekárskej správe bol uvedený ako dôvod predávkovanie heroínom.
      Už po jej smrti, v marci 1971 sa na čelo americkej hitparády dostala jej skladba Me And Bobby McGee. Zároveň v marci 1971 vychádza LP platňa Pearl, ktorá sa dostala do čela rebríčka albumov. Boli na nej známe piesne Move Over, Cry Baby, Mercedes Benz a Me And Bobby McGee. Americký hudobný časopis Rolling Stone zaradil Janis Joplin v roku 2004 medzi 50 najväčších umelcov všetkých čias (na 46.miesto).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies