Preležaniny trápia aj Slovákov, ich liečba môže vyjsť draho

NETKY.SK • 19 November 2015, 09:32 • 2 min
Preležaniny trápia aj Slovákov, ich liečba môže vyjsť draho

BRATISLAVA – Preležaniny by v 95 percentách vôbec nemuseli vzniknúť, vyžaduje si to však poskytovanie kvalitnej ošetrovateľskej starostlivosti. Na tento fakt treba podľa Asociácie sestier a pacientov (ASAP) upozorniť aj na Slovensku. Dnes je Medzinárodný deň "Stop preležaninám".

slovakia

left justify in out

"Vlani ich malo približne 12.500 pacientov. Náklady na liečbu sa vyšplhali k sume asi osem miliónov eur," povedala predsedníčka ASAP Ľubica Kočanová. Príčiny preležanín, teda dekubitov, sú podľa nej dve – mechanická a sociálna. Mechanická spočíva v neschopnosti bezvládneho pacienta otočiť sa a sociálna hovorí o nedostatočnom počte kvalitného personálu a pomôcok.

 

"V mnohých slovenských zdravotníckych a sociálnych zariadeniach je nevyhovujúci monitoring prevencie či efektívne využívanie zdrojov," uviedla Kočanová. Napríklad tabuľky alebo škály hodnotiace náchylnosť pacientov na preležaniny sa podľa nej často nepoužívajú.

 

Liečba slovenského pacienta s dekubitmi sa v počiatkoch pohybuje od 50 do 150 eur. "Ak ale ide o to najťažšie štádium, náklady sa vyšplhajú na 2000 až 3000 eur," podotkla. Upozornila, že liečba preležanín trvá niekedy aj trištvrte roka. Preto treba dbať na prevenciu, ktorá "je lacnejšia, nebolí a nezomiera sa na ňu".

 

Dôležitou pomôckou na predchádzanie preležanín je podľa Kočanovej antidekubitálny matrac s kompresorom za približne 250 eur. "Táto pomôcka nám v nemocniciach chýba. Jej suma je pritom neporovnateľná s cenou liečby pacienta," upozorňuje.

 

Slovensko však podľa ASAP robí v liečbe preležanín pokroky. Kvalitný materiál je dostupnejší, zdravotné poisťovne preplácajú ambulantnú liečbu či liečbu v domácnosti. Niektorí pacienti s preležaninami sú dokonca hospitalizovaní za účelom ich liečby.

 

"Najťažší stupeň preležaniny sa tiež už vyskytuje zriedkavejšie," konštatovala Kočanová. Lekári a sestry podľa jej slov v liečbe pacienta lepšie spolupracujú a vzdelávajú sa na konferenciách. "Chýba nám však spoločné cielené certifikované štúdium prevencie a liečby chronických rán, tak ako je tomu vo vyspelejších krajinách," dodala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies