Prelet stíhačiek ponad Slovensko môže spôsobiť aerodynamický tresk

NETKY.SK • 18 Apríl 2018, 12:20 • 2 min
Prelet stíhačiek ponad Slovensko môže spôsobiť aerodynamický tresk

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR upozorňuje verejnosť, že v rámci plánovaných letov budú v stredu na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač prelietavať nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29 Vzdušných síl OS SR.

slovakia

left justify in out

„Je možné, že sa v danej oblasti vyskytne rázová vlna – silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

 

Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29.

 

Ministerstvo obrany sa touto cestou ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona