Prekvapujúce zistenie: Stromy môžu zhoršovať kvalitu vzduchu v uliciach miest

NETKY.SK • 1 December 2016, 11:04 • 2 min
Prekvapujúce zistenie: Stromy môžu zhoršovať kvalitu vzduchu v uliciach miest

LONDÝN - Stromy rastúce v uliciach miest môžu brániť prúdeniu vzduchu a podporovať usadzovanie znečisťujúcich látok. Uvádza sa to v novom dokumente, ktorý vypravoval britský národný zdravotnícky inštitút NICE.

slovakia

left justify in out

Podľa všeobecne rozšírenej predstavy majú stromy vysadené na uliciach výhradne pozitívne účinky na kvalitu vzduchu a života obyvateľov miest. Britskí experti však v tejto súvislosti varujú aj pred rizikami, napísal dnes denník Guardian.

 

"Listy a konáre spomaľujú vzdušné prúdy a spôsobujú usadzovanie znečisťujúcich látok... Môžu tak mať priame i nepriame účinky na kvalitu ovzdušia. Kvalita vzduchu na úrovni ulice sa môže zhoršovať (pod stromami) v blízkosti motorových vozidiel," uvádza sa v návrhu odporúčaní, ktoré NICE vypracoval pre britské úrady.

 

Odbornícki neodporúčajú, aby sa kvôli týmto rizikám pristupovalo k odstraňovaniu stromov z ulíc. Radia však miestnym orgánom, plánovačom a developerom, aby zvažovali aj možné negatívne dopady stromov vysadených v nesprávnych lokalitách.

 

"Nie je vždy pravdou, že by stromy znižovali znečistenie vzduchu. Ich vplyv závisí od viacerých faktorov vrátane druhu, hustoty koruny, ročného obdobia a smeru vetra. Odvetrávanie ulíc sa bude rôzniť v závislosti od rozloženia a druhov stromov," uvádza sa v 60-stranovom materiáli NICE, ktorý bol dnes predložený na pripomienkovanie.

 

Experti okrem toho varovali, že lokálnu kvalitu vzduchu môžu zhoršovať aj retardéry inštalované na rušných dopravných tepnách. Opakované spomaľovanie a zrýchľovanie áut totiž môže zvyšovať množstvo škodlivých emisií v ovzduší. Za optimálne považujú odborníci z NICE vytváranie podmienok pre plynulú premávku na uliciach miest. Podobné negatívne účinky ako retardéry môžu mať na kvalitu vzduchu aj protihlukové bariéry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona