Prekvapivý prieskum: Polovica piatakov neraňajkuje, 40 % vo voľnom čase ani nešportuje!

NETKY.SK • 5 Apríl 2014, 07:20 • 2 min
Prekvapivý prieskum: Polovica piatakov neraňajkuje, 40 % vo voľnom čase ani nešportuje!

BRATISLAVA - Každý druhý piatak neraňajkuje a 40 percent žiakov piatych tried vo voľnom čase nešportuje. Ukázal to celoslovenský prieskum realizovaný v rámci kurzu zdravého životného štýlu Hravo ži zdravo.

slovakia

left justify in out

Ten zastrešuje Potravinárska komora Slovenska (PKS) a jeho cieľom je naučiť deti správnemu životnému štýlu. TASR o výsledkoch 3. ročníka informovala Ildikó Rábeková z PKS.
      

Do tretieho ročníka kurzu Hravo ži zdravo sa zapojilo 5221 detí z celého Slovenska. Žiaci mohli kurz absolvovať na webovej stránke www.hravozizdravo.sk. Jeho súčasťou bol aj dotazník, ktorý vyplnilo 4239 žiakov. Zameraný bol predovšetkým na stravovacie návyky a pohybové aktivity detí a poskytol aj odpovede na otázky, ako trávia deti voľný čas, či športujú, koľko času denne sú pri počítači a ako sa stravujú.
      

Z výsledkov vyplýva, že športové aktivity sú hlavnou náplňou voľného času pre menej ako polovicu detí. V záujmových krúžkoch trávi väčšinu voľného času 14 percent detí a 15 percent venuje najviac voľného času televízii alebo počítaču. Rodičia pri aktivitách robia spoločnosť len šiestim percentám detí a leňošenie vyhľadávajú tri percentá detí. Žiaci piatych tried základných škôl odpovedali v dotazníku aj na otázku, akým spôsobom a kde vykonávajú športové aktivity. Vonku po školskom vyučovaní športuje polovica zapojených, v rámci pravidelných tréningov v športových kluboch sa športu venuje necelá tretina detí. Ostatné, t. j. 18 percent, športujú len v priestoroch školy v rámci hodiny telesnej výchovy.
      

V dotazníku deti tiež odpovedali, koľko času venujú športu a naopak koľko času strávia sledovaním televízie a pri práci či hre na počítači. Vyše 60 percent opýtaných piatakov športuje častejšie ako dvakrát týždenne, rovných 38 percent detí športuje dvakrát týždenne a menej, respektíve vôbec. Sledovaniu televízie alebo počítaču sa jeden až dve hodiny denne venuje 66 percent detí. Viac ako dve hodiny denne strávi pri televízii alebo počítači až viac ako štvrtinu detí, ktoré sa zapojili do prieskumu.
      

„Odpovede detí poukazujú na to, že majú stále čo vylepšovať na svojom životnom štýle. Obézne deti dneška sú totiž chorými ľuďmi zajtrajška. Nevyhnutnou súčasťou prevencie je aj edukácia detí o zdravom životnom štýle a takisto aj ich motivácia pre navodenie a udržanie pozitívnych zmien,“ povedal Peter Minárik, odborný garant projektu Hravo ži zdravo na Slovensku.
      

Do kurzu sa zapojilo najviac detí z Prešovského kraja. Každý týždeň bola súťažiacim žiakom sprístupnená nová lekcia v podobe hry, v rámci ktorých mali úlohy zamerané na témy ako stravovací režim, zloženie jedálneho lístka, kultúra stolovania či pohybové aktivity.
      

„Do tretieho ročníka sa zapojilo menej detí oproti predchádzajúcemu, avšak zvýšil sa počet detí, ktoré ukončili kurz súťažne. Získané vedomosti môžu byť pre deti a ich rodičov stimulom pre pozitívne zmeny v ich životnom štýle," zhodnotila Jarmila Halgašová, riaditeľka PKS. V nasledujúcom období chce komora intenzívnejšie komunikovať s učiteľmi a žiakmi, aby získala podnety pre vylepšenia ďalšieho ročníka internetového kurzu Hravo ži zdravo. Ten odštartuje v septembri 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies