Prekvapivé zistenie o našich európskych predkoch!

NETKY.SK • 28 Január 2014, 18:27 • 2 min
Prekvapivé zistenie o našich európskych predkoch!

BERLÍN - Lovci a zberači, ktorí obývali európsky kontinent pred 7000 rokmi, mali pravdepodobne modré oči a tmavú pokožku. Vyplýva to zo zistení medzinárodného výskumného tímu, o ktorých informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Existenciu nezvyčajnej pigmentácie jaskynného človeka potvrdila vzorka DNA odobratá zo zubu získaného z náleziska La Brana-Arintero v horách na severozápade Španielska. Vedúci výskumného tímu Carles Lalueza-Fox z Ústavu vývojovej biológie v Barcelone uviedol, že nové zistenia odporujú stereotypu, podľa ktorého ide modrá farba očí ruka v ruke so svetlou pokožkou.

Podľa Laluezu-Foxa sa takáto kombinácia alel v súčasnosti niekedy vyskytuje u ľudí, ktorých predkovia boli príslušníkmi rôznych rás, ale u európskych lovcov a zberačov bola bežná. Vedci zo Spojených štátov, Európy a Austrálie taktiež zistili, že muži žijúci v strednej kamennej dobe mali problém s toleranciou laktózy a škrobu, čo je schopnosť, ktorá sa u Európanov vyvinula až s príchodom poľnohospodárov v mladšej kamennej dobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies