Prekvapenie menom Chorošilov, Žampa sa ešte musí učiť

NETKY.SK • 28 Január 2015, 10:16 • 2 min
Prekvapenie menom Chorošilov, Žampa sa ešte musí učiť

SCHLADMING - Prvýkrát v ére samostatného Ruska vyhral preteky Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní jeho reprezentant. Alexander Chorošilov triumfoval v prestížnom slalome v rakúskom Schladmingu.

slovakia

left justify in out

V nočných pretekoch, ktoré sledovalo takmer 50-tisíc divákov, bol suverénny a vyhral s náskokom 1,44 sekundy pred Talianom Stefanom Grossom. "Je to pre mňa veľké prekvapenie," priznal Chorošilov, ktorý nadviazal na úspechy bývalých reprezentantov ZSSR Alexandra Širova a Valerija Cyganova. Širov dosiahol posledný triumf 28. marca 1981 v obrovskom slalome v Laaxe.

 

"Sú to neuveriteľné pocity. Je len ťažké nájsť vhodné slová, ktoré by opísali moje pocity. Na podobné víťazstvo som dlho čakal. Je veľmi neočakávané, nikdy neviete, kedy sa vám to môže podariť. Dnes mi vyšlo takmer všetko, čím som získal oproti súperom výhodu. Ten náskok je však neskutočný. Všetci okolo mňa hovoria o historickom triumfe," povedal Chorošilov. 

 

Tridsaťročný Rus predviedol dve veľmi dobré jazdy. V prvej sa vyrovnal aj s hustým snežením. Nervozitu pred finálovým kolom necítil. "Možno pred rokom by som bol viac nervóznejší, ale dnes sa s tým dokážem vyrovnať. Išiel som dve dobré jazdy, mal som z nich super pocit a navyše aj moje lyže boli rýchle," uviedol slalomár, ktorý bol v tejto sezóne v Aare prvýkrát na pódiu v SP. Už v nedeľu v Kitzbüheli útočil na prvenstvo, po prvom kole bol druhý, ale vo finále urobil chybu a skončil šiesty. Chorošilovov triumf v Schladmingu je ďalším prekvapením sezóny po výhrach Grossa v Adelbodene a Mattiasa Hargina v Kitzbüheli. 

 

"Oslava nemôže byť dlhá. My, lyžiari, sme neustále na cestách, máme nabitý program. Úspech si pravdepodobne pripomeniem až po sezóne. Teraz prichádza hlavný vrchol sezóny - majstrovstvá sveta. Formu i psychickú výhodu si chcem udržať aj v zámorí," doplnil Chorošilov. 

 

Slovák Adam Žampa v Schladmingu v generálke na blížiace sa majstrovstvá sveta v americkom Beaver Creeku nebodoval. Dvadsaťštyiročný Tatranec obsadil v 1. kole nepostupové 33. miesto s mankom 3,51 na Chorošilova a nedostal sa medzi tridsiatku najlepších, ktorí mali nárok absolvovať aj druhú jazdu. Žampovi chýbalo na poslednú priečku zaručujúcu účasť vo finálovom 2. kole iba šesť stotín sekundy. V Schladmingu bol odhodlaný dosiahnuť dobrý výsledok, takmer 50-tisíc divákov ho však príliš vyhecovalo a najmä v úvode veľa riskoval. "Už hore sa mi skrížili lyže. Vedel som, že je zle. Veľmi som potom na to tlačil a prišli ďalšie chyby. Pokašľal som to. Mám radšej rovnú trať ako takéto jamy na rozbitej trati. Neviem ich ešte dobre jazdiť. Musím sa to naučiť. A predovšetkým musím konečne ísť plynulo dve vyrovnané jazdy. Nie ako dnes," priznal pre Plus jeden deň Adam Žampa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies