Prekliatie hrdinov z 11. Septembra: Hromadne dostávajú rakovinu!

NETKY.SK • 11 September 2013, 17:11 • 2 min
Prekliatie hrdinov z 11. Septembra: Hromadne dostávajú rakovinu!

NEW YORK – Presne 12 rokov dnes uplynulo od najväčšieho teroristického útoku v dejinách Ameriky. Teroristi zo skupiny al-Káida narazili dvomi lietadlami do veží Svetového obchodného centra a zabili pri tom viac ako tri tisíc ľudí. Ľudia, ktorý v osudný deň pomáhali zachraňovať zranených, začali hromadne trpieť na rakovinu.

slovakia

left justify in out

Dvanásť rokov po zničení Svetového obchodného centra ochorelo nejakou formou rakoviny 1140 ľudí, ktorí buď v tej dobe žili, pracovali, alebo pomáhali v oblasti dvojičiek inak nazvanej aj Groud Zero.

„Je to len špička ľadovca, pretože toto číslo hovorí len o pacientoch, ktorí sa liečia vo vládou platených medicínskych zariadeniach. Kvôli obrovskému množstvo karcinogénnych látok, ktoré sa po útokoch uvoľnili, sú rakovinou ohrození alebo už ňou priamo trpia tisíce ľudí,“ povedal doktor Jim Melius pre New York Daily News.

Najviac ľudí postihla rakovina kože, ďalej sú rozšírené najmä rakovina pľúc, obličiek, prsníkov alebo močového mechúra. „Je to hrozné. Som ti len dva mesiace a už mám tucet nových prípad a ďalších 25 pacientov čaká na výsledky testov,“ povedala onkologická sestra Tina Engelová z nemocnice v newyorskej štvrti Queens.

Pred 12-mi rokmi pomáhali zachraňovať životy a teraz sami trpia. Medzi obeťami rakoviny sú muži aj ženy, policajti, hasiči, záchranári, ale aj obyvatelia okolia tragédie. „Najťažšie na tom je to oznámiť rodine, ale sľúbil som im, že to zvládneme,“ povedal policajt Amadeo Pulley (47), tomu diagnostikovali rakovinu obličiek.

Pri teroristických útokoch na dvojičky zahynulo viac ako tri tisíc ľudí. Teraz trpia najmä tí, ktorí pomáhali ľuďom v troskách Svetového obchodného centra, pretože musia bojovať so zákernou rakovinou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona