Prejednávanie kauzy Petra Gašparoviča a Ladislava Vičana sa presunulo na október

NETKY.SK • 22 September 2021, 10:24 • 2 min
Prejednávanie kauzy Petra Gašparoviča a Ladislava Vičana sa presunulo na október

PEZINOK - Samosudkyňa Ružena Sabová prerušila dnešné pojednávanie. Prokurátor podal na súd obžalobu z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Čítali sa listinné dôkazy.

slovakia

left justify in out

V kauze s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petrom Gašparovičom a bratislavským expolicajtom Ladislavom Vičanom by malo s najväčšou pravdepodobnosťou padnúť rozhodnutie 14. októbra. Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku to uviedla samosudkyňa Ružena Sabová. 

 

Prečítajte si: Kauza korupcie príslušníkov bezpečnostných zložiek bude pokračovať v stredu a vo štvrtok

 

Sudkyňa na začiatku pojednávania prečítala štatistiku predbežných opatrení vydaných Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS). Počas informovania o správe Slovenskej informačnej služby (SIS) bola verejnosť z hlavného pojednávania vylúčená. Dokument je totiž klasifikovaný ako „vyhradený".

 

Pôvodne malo v stredu vypovedať viacero svedkov. Podnikateľ Dušan Bočkay ospravedlnil svoju neúčasť a sudkyňa vzápätí vyhovela návrhu obhajoby. „Súhlasím, aby bol na tento termín predvolaný aj svedok Škorvaga a aby bol vypočutý v ten istý deň.“

 

Súvisiaci článok: Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič a bývalý policajt Ladislav Vičan sa cítia nevinní

 

Obžalovaní mali participovať na zrušení predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Rozhodnutie KÚFS mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku vo výške 400 000 eur, ktorý mali rozdeliť aj iným osobám. Napokon malo prísť k vyplateniu zálohy vo výške 200 000 eur.

 

Boli zadržaní a obvinení v rámci kauzy Judáš. Pôvodne v rámci tejto kauzy stíhali aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Po jeho smrti však stíhanie zastavili. Ďalší obvinení, konkrétne bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a viceprezident finančnej správy Daniel Čech, uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste, ktoré súdy schválili. V prípade bývalého riaditeľa útvaru zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka bola zase podaná samostatná obžaloba.

 

Gašparovičovi a Vičanovi hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody v trvaní od 10 do 15 rokov. Obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní. Prijatie úplatku odmietli.

 


 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona