Prejedanie cez sviatky môže spôsobiť problémy aj zdravým ľuďom

NETKY.SK • 22 December 2015, 16:55 • 2 min
Prejedanie cez sviatky môže spôsobiť problémy aj zdravým ľuďom

BRATISLAVA - Vianočné hodovanie môže spôsobiť problémy najmä u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene.

slovakia

left justify in out

Tráviace ťažkosti však môžu podľa gastroenterológov postihnúť aj zdravých ľudí. Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu môžu spôsobiť ťažkosti vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek aj zdravým.

 

Gastroenterológ Tomáš Koller z Univerzitnej nemocnice Bratislava preto odporúča vyhnúť sa počas sviatkov extrémom v konzumácii jedla, tými sú nadmerná konzumácia mastných a sladkých jedál. Pozor si tiež treba dávať na nápoje, problémy môže spôsobiť nadmerná konzumácia sladkých nápojov alebo alkoholu. "Najhoršia je kombinácia mastné jedlá vo veľkom množstve a alkohol," povedal pre TASR s tým, že dôsledkom je riziko pankreatitídy či žlčníkových problémov.

 

Opatrní by tiež mali byť chorí na vysoký tlak. Vyvarovať by sa mali nadmernej konzumácie soli, veľa je jej v údenom, slaných polotovaroch či čispoch. Netreba tiež zanedbať pohybovú aktivitu, vhodné sú napríklad prechádzky. Dôležité je tiež podľa odborníka stráviť sviatky v pokoji a pohode v kruhu rodiny, bez internetu a sociálnych sietí. "Psychické zdravie je rovnako dôležité," poukázal Koller.

 

V prípade prejedenia netreba hneď utekať k lekárovi. Toho treba vyhľadať až pri intenzívnych bolestiach brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo intenzívnych bolestiach, ktoré pretrvávajú tri - štyri hodiny. Rovnako pokiaľ bolesti sprevádza vracanie, zastavenie odchodu stolice a vetrov. Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies