Prehra Samsungu dala nádej Nokii, jej akcia vyskočila o 11 %

NETKY.SK • 27 August 2012, 11:40 • 2 min
Prehra Samsungu dala nádej Nokii, jej akcia vyskočila o 11 %

Prehra Samsungu dala nádej Nokii, jej akcia vyskočila o 11 % - Svet Akcia fínskeho výrobcu mobilných telefónov Nokia dnes vyskočila o 11 %. Investori totiž predpokladajú, že fínsky koncern by mohol profitovať z neúspechu Samsungu, ktorý prehral ostro sled

slovakia

left justify in out

imgAkcia fínskeho výrobcu mobilných telefónov Nokia dnes vyskočila o 11 %. Investori totiž predpokladajú, že fínsky koncern by mohol profitovať z neúspechu Samsungu, ktorý prehral ostro sledovaný patentový spor s Apple. To môže viesť k zákazu predaja niektorých produktov juhokórejského výrobcu.
      Samsung bude musieť podľa piatkového (24. 8.) rozhodnutia kalifornského súdu zaplatiť Apple 1,05 miliardy USD (839,5 milióna eur) za zneužitie niektorých jeho patentov. Podľa analytika Nordea Samiho Sarkamiesa z rozhodnutia súdu budú okrem Apple profitovať predovšetkým Nokia a Microsoft.
      Akcia firmy Nokia dnes dopoludnia posilnila o vyše 11 %. Okolo 12. h SELČ sa obchodovala po 2,768 eura, čo je o 11,08 % viac než na konci obchodovania v piatok. Akcie Microsoftu kótované v Európe vzrástli o 1,6 %.
      Smartfóny Nokie používajú operačný systém od Microsoftu a doteraz sa im nedarilo výraznejšie preraziť na trhu, ktorý ovládajú telefóny Samsung s operačným systémom Android od Google. Telefóny s Androidom vládnu asi na 65 % globálneho trhu smartfónov. 
      Nokia je v súčasnosti najväčším výrobcom telefónov s operačným systémom Windows, podiel tohto operačného systému na globálnom trhu je však nízky - zostáva pod 5 %. Očakáva sa, že Nokia predstaví prvý telefón s novou verziou Windows Phone začiatkom septembra.
      "Myslíme si, že skutočným víťazom bude v tomto prípade Microsoft a ekosystém Windows Phone," komentovali analytici Nomury výsledok sporu medzi Apple a Samsungom.

Zdroj: TASR/Reuters,Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies