Prehliadky Trenčianskeho hradu spestria počas prázdnin vystúpenia sokoliarov

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 16:17 • 2 min
Prehliadky Trenčianskeho hradu spestria počas prázdnin vystúpenia sokoliarov

TRENČÍN – Prehliadky Trenčianskeho hradu spestria počas celého leta vystúpenia sokoliarov zo skupiny Aquila z Bojníc. Tábor si rozložili v druhej polovici júna na dolnom nádvorí hradu a trikrát za deň predstavia návštevníkom v hradnom amfiteátri desať dravcov.

slovakia

left justify in out

"Chceli sme pre našich návštevníkov pripraviť sprievodný program, ktorý predstaví toto umenie v celej jeho kráse," hovorí o zámere vedenia Trenčianskeho múzea Lenka Heseková, poverená správou Trenčianskeho hradu.

 

Vystúpenia sokoliarov sú doplnené krátkou scénkou o tom, že kradnúť sa neoplácalo v minulosti a neopláca sa ani teraz. Úsmevný príbeh sedliaka Mateja, ktorý ukradol kráľovského sokola, rozosmieva návštevníkov počas vystúpení trikrát denne.

 

Druhá polovica vystúpenia je venovaná sokoliarstvu. "Sokoliarstvo je staré približne 4000 rokov a na našom území má dlhú a bohatú tradíciu. Miláčikom publika je bezpochyby naša najmenšia sova kuvik, ktorú si majú možnosť návštevníci aj podržať na sokoliarskej rukavici," pripomína Jozef Tomík, vedúci bojnických sokoliarov. Vystúpenie je doplnené sprievodným slovom skúsených majstrov sokoliarskeho remesla, aby návštevníci získali aspoň základné informácie o jednotlivých vtákoch, ich prirodzenom životnom prostredí či spôsobe lovu.

 

Pre návštevníkov je na Trenčianskom hrade pripravený aj malý dobový tábor, kde si deti i dospelí môžu vyskúšať streľbu z luku, hod sekerou, odfotografovať sa s niektorým z vystavených dravcov alebo skúsiť, aké je to držať v ruke naozajstný meč. Pre tých, ktorí si radi vyskúšajú svoju obratnosť či šikovnosť je pripravený hod venčekom na meč, dobové kolky alebo malý rytiersky kolotoč.

 

Vystúpenia sokoliarov Aquila na Trenčianskom hrade prebiehajú počas celého leta, denne o 11.00, 14.00 a 16.00 hodine. Výnimkou je len nepriaznivé počasie v podobe extrémne vysokých teplôt, dažďa alebo silného vetra. Všetky atrakcie v dobovom tábore na Trenčianskom hrade, vrátane sokoliarskeho programu sú v cene vstupného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies