Prehliadku značky Dior narušila módna aktivistka: Takýto bol jej odkaz

NETKY.SK • 5 Október 2020, 11:01 • 2 min
Prehliadku značky Dior narušila módna aktivistka: Takýto bol jej odkaz

Mesiac módy sa pomaly blíži ku koncu. Práve prebiehajúci parížsky týždeň módy je totiž po New Yorku, Londýne a Miláne záverečnou štafetou.

slovakia

left justify in out

 

Ani tu ale nuda nehrozí. Minulý týždeň utorkovú dlho očakávanú prehliadku luxusnej módnej značky Dior totiž narušila aktivistka bojujúca proti klimatickým zmenám, na ktorých sa okrem iného podieľa práve aj módny priemysel.

 

Prehliadky značky Dior v módnom biznise patria k tým najexkluzívnejším. Predchádzajú im dlhé a nákladné prípravy, ktoré spravidla vytvoria veľkolepú šou, na ktorej sa schádzajú celebrity z celého sveta. Inak tomu nebolo ani tento rok.

Prehliadka na sezónu jar / leto 2021 sa niesla v znamení nadčasových modelov.

 

"Móda je sama o sebe rituál a ľudia, ktorí sa schádzajú na prehliadku, sú jej súčasťou a tvoria komunitu. To sa ale netýka len Dioru, celý parížsky týždeň módy bol a je rituálom, kvôli ktorému sa schádzajú ľudia z celého sveta. Rituál je skrátka súčasťou módneho systému i priemyslu a na to nesmieme zabúdať. Viem, že nie je vôbec isté, či budeme v budúcnosti smieť pracovať rovnako tak ako v minulosti, ale musíme sa zamyslieť nad tým, akým spôsobom tento rituál udržať," hovorí návrhárka značky Dior Maria Grazia Chiuriová pre agentúru Reuters.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dior Official (@dior),

 

Okrem ľahkých šifónových transparentných rób boli k videniu aj dlhé prepásané košele či jarné kabátiky v štýle japonských kimon. Záverečné defilé však narušila neznáma módna aktivistka, ktorá s kľudom prešla po móle s transparentom, na ktorom bolo napísané "My všetci sme obete módy".

 

 

Väčšina prizerajúcich si mylne myslela, že demonštrácia je súčasťou show, a to aj preto, že demonštrantka opustila scénu sama, bez toho aby ju k tomu niekto vyzval.

 

Aktivistka konala v mene Extinction Rebellion, aktivistického hnutia, ktoré si kladie za cieľ zdôrazniť riziká spojené so zmenou klímy.

 

Akt mal za účel upozorniť na "vplyv módneho priemyslu na životné prostredie a spoločnosť," uviedol hovorca francúzskeho hnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies