Prehľad TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí zo Slovenska v roku 2013

NETKY.SK • 24 December 2013, 07:00 • 2 min
Prehľad TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí zo Slovenska v roku 2013

BRATISLAVA - Netky.sk Vám prinášajú výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenskej republiky v roku 2013.

slovakia

left justify in out

JANUÁR

1. januára - Ani počas Silvestra sa nedali Slováci zahanbiť a zo svojich mobilov poslali blízkym a príbuzným takmer 9,75 miliónov SMS správ. Vyplýva to z údajov troch mobilných operátorov na Slovensku - Orange, Slovak Telekom a O2. Najvyťaženejším časom bola tradične hodina pred a po polnoci. Telefonátov so želaním všetkého najlepšieho do Nového roka 2013, sa uskutočnilo vyše 15,5 miliónov.

8. januára – Málokto na Slovensku vie, že okrem vrchu Bradlo v Myjavskej pahorkatine, na ktorom stojí Mohyla Milana Rastislava Štefánika, existovalo aj Bradlo v Kanade. Históriu tejto dediny, ktorú v 30-tych rokoch minulého storočia založili v severnom Ontáriu slovenskí osídlenci, priblížil Slovákom fotograf Pavol Stacho.

9. januára - Tisíce severských husí mohli zhliadnuť na východe Slovenska návštevníci vodného diela Zemplínska šírava. Na Zemplínskej šírave zimovalo 24 druhov vodných vtákov. Okrem spomínaných husí to boli napríklad turpany tmavé, turpany čierne, potápače malé či ďalšie druhy severských kačíc. Z husí, ktorých bolo na šírave najviac, a to 16.000 až 18.000 jedincov, prevládala hus bieločelá 

12. januára – Najcennejšia umelecká pamiatka Bojnického zámku, desať doskových obrazov stredovekého florentského majstra Narda di Cione, nazývaný tiež Bojnický oltár, by sa po ôsmich desaťročiach mal vrátiť späť do zámockej kaplnky. Tak ako si to želal a naplánoval posledný feudálny majiteľ zámku gróf Ján Pálfi. Podľa informácie riaditeľa Múzea Bojnice Jána Papca v súčasnosti prebehla komplexná rekonštrukcia Päťbokej veže. Rekonštrukcia sa uskutočnila s finančným zabezpečením európskych fondov. Oltár previezli do Bojníc 15. decembra 1995 za prísnych bezpečnostných opatrení.

12. januára - V historickej budove Slovenského národného divadla (SND) sa začal prestížny 13. ples v opere. Na 300 párov osobností spoločenského, kultúrneho aj hospodárskeho života Slovenska čakal  program, ktorý sa niesol v znamení spojenia klasického aj moderného hudobného žánru. Slávnostným úderom na gong ho otvorila britská speváčka Sharleen Spiteri, frontmanka skupiny Texas.

img

12. januára - Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) vypustila pri Hvezdárni v Partizánskom do stratosféry ďalší stratosférický balón, ktorý vyletel do výšky 35 kilometrov. Balón vyniesol do stratosféry fotografiu košického spisovateľa Sándora Máraia, ktorý sa tak in memoriam stal "prvým Košičanom vo vesmíre".

15. januára – Zimný festival jedla s podtitulom Ochutnajte Slovensko sa konal vo vybraných TOP reštauráciách, ktoré sú zaradené do gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Prvý ročník tohto podujatia pripravila spoločnosť Gurmán Club. Reštaurácie ponúkli návštevníkom nielen špecialitu šéfkuchára, ale aj regionálne jedlo či pochúťky starých materí.


FEBRUÁR

3. februára – Na Hrebienku vo Vysokých tatrách sa uskutočnila ľadová šou pod názvom Tatry Ice Master. Zúčastnili sa na nej súťažné tímy z ôsmich európskych krajín. Podujatie prilákalo približne 20.000 návštevníkov. Organizátori priviezli 250 ľadových blokov z Poľska. Tie počas víkendu opracovávali umelci zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Srbska, ale aj Fínska, Švédska a Francúzska. 

3. februára - Jedno z najvýznamnejších slovenských zimovísk salamandry škvrnitej objavili prírodovedci v prepadnutej starej bani v katastri obce Nandráž v okrese Revúca. Salamandry škvrnité využívajú staré banské diela najmä na prezimovanie. Ich telesná teplota závisí od teploty prostredia, v ktorom žijú. Klíma v starých baniach im umožňuje zostať v aktivite počas celej zimy. V bani pri obci Nandráž našli na jednom mieste približne 50 kusov týchto obojživelníkov. V rámci výskumu niekoľko jedincov zmerali a odfotili.

10. februára - Top menami minulého roka boli na Slovensku Jakub a Sofia. Kubkov sa narodilo 1231, Sofiniek 924. Druhým najpoužívanejším chlapčenským menom bol Samuel (1131) a tretím Adam (1021). Medzi novorodencami ani vlani nechýbali netradičné mená. Na Slovensku tak máme dievčatá s menami Viva, Vesna, Senka, Rihana, Piroška, Klotilda, Elif alebo Dženifera a chlapcov, ktorým rodičia dali mená ako Zidan, Umer, Timeon, Quoc, Musa, Kari, Banner alebo Rio.

10. februára – Ocenenie Bratislavská čučoriedka Júliusa Satinského oslávilo svoje desiate výročie. Jej odovzdávanie bolo súčasťou Bratislavského bálu. V tejto zimnej sezóne, 29. decembra 2012 uplynulo desať rokov od úmrtia tohto výnimočného umelca a humoristu. Aj preto sa Čestná rada Ceny Júliusa Satinského rozhodla priblížiť si jeho osobnosť vo filmovej dokrútke, ktorej súčasťou bola aj rekapitulácia doterajších 18 držiteľov tohto ocenenia.

14. februára - Zamilované páry mohli uzamknúť svoju lásku už aj v metropole východu. Most pri Jakabovom paláci sa stal Mostom lásky, na ktorom si Košičania mohli kladkou uzamknúť svoje zaľúbené duše. Myšlienka zamykania lásky má svoj pôvod v Číne, kde si dvojice upevňovali zámky na Veľký čínsky múr. Mosty lásky dnes môžeme vidieť v mnohých európskych metropolách ako Paríž, Praha či Rím, no zopár z nich existuje už aj v slovenských mestách. Košice ten svoj otvorili na sv. Valentína.

14. februára - V Slovenskej národnej galérii (SNG) sa začala Valentínska kvapka krvi. Odber krvi uskutočnila mobilná jednotka Národnej transfúznej služby SR. Pre všetkých darcov pripravila SNG špeciálnu akciu - aktuálne prebiehajúcu výstavu Krv, ktorá je sprístupnená aj mimo otváracích hodín pre verejnosť. Spoluorganizátorom akcie bol Slovenský Červený kríž (SČK).

14. februára - Príbehy nešťastných lások spätých s Bojnickým zámkom a rôzne súťaže pripravilo pre návštevníkov Slovenské národné múzeum - Múzeum Bojnice (SNM) v rámci podujatia Valentínsky víkend .

16. februára – Drevená zrubová zvonica vo Vyšehradom, miestnej časti Nitrianskeho Pravna, ktorá je zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok, patrí medzi najstaršie na Slovensku. Odborník Lenhart konštatoval, že ju postavili v podstate na popud cisárovnej Márie Terézie, ktorá okolo roku 1770 nariadila, aby vo všetkých dedinách, kde nemajú kostol s vežou a zvonmi, postavili samostatné zvonice. Mali slúžiť na upozornenie obyvateľstva pred živelnými pohromami, povodňami, požiarmi a podobne. Zvonica vo Vyšehradnom sa zachovala dodnes v pôvodnom stave.

20. februára – Profesionálni barmani sa zišli v bratislavskom hoteli Albrecht na 2. ročníku národného kola európskej súťaže Absolut Invite. Pätnástku súťažiach tvorilo 11 najtalentovanejších majstrov šejkra zo Slovenska a štvorica z Českej republiky, medzi nimi aj tri zástupkyne nežného pohlavia.

22. februára – Premiér Robert Fico si počas návštevy 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline zmeral sily s dvojicou elitných vojakov a počas polhodiny urobil 1001 kľukov. Príslušníci elitného špeciálneho pluku urobili zhruba do 500 kľukov. „Bolo vidieť, že premiér má svoju techniku, že to má natrénované a vie si rozložiť sily. Takže bol na to dobre pripravený,“ zhodnotil jeden z vojakov.



23. februára - Vyznávači adrenalínovej jazdy na krňačkách sa zišli pod Kráľovou hoľou na IX. ročníku Šumiackych krňačkových pretekov. V tomto roku sa na štart postavilo až 35 posádok. Prilákali ich najmä vynikajúce snehové podmienky.

27. februára - Návštevníci košickej Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) si mohli popri knihách, časopisoch a rôznych výstavách pozrieť aj ukážkovú väzenskú celu. V budove na Pribinovej ulici, ktorá slúžila v 19. a 20. storočí ako väzenie, ju zriadili v rámci práve ukončenej rekonštrukcie západného traktu. Najnovšou rekonštrukciou pribudol nový výstavný priestor a študovne s modernými technológiami. Výsledkom je vznik centra regionálnych štúdií Bibliotheca Cassoviensis. Projekt v rámci programu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 si vyžiadal náklady 694.000 eur.

MAREC

1. marca - Prešovská skupina IMT Smile nechala na fanúšikoch, aby zostavili playlist pre najbližšie tri klubové koncerty v Bratislave, Banskej Bystrici a Prahe. Výzva sa stretla s veľkým ohlasom a fanúšikovia vytvorili zoznam pätnástich najobľúbenejších skladieb. Najviac hlasov dostala skladba Bozk.

1. marca - Slovenská pošta vydala poštovú známku "Veľká noc 2013: Ľudové motívy v diele Ľudovíta Fullu" s nominálnou hodnotou 0,45 eur. Poštová známka vyšla na tlačových listoch s 50 známkami a tento rok rozvonia veľkonočné pozdravy vôňou tulipánu. Technikou viacfarebného ofsetu ju vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha.

9. marca – Fanúšikovia retro lyžovania sa 11.-krát zišli na zjazdovke Buková hora v Tatranskej Lomnici. Na štart 300-metrovej trate sa postavilo na historických lyžiach dovedna 36 súťažiacich v dobových odevoch vo veku od päť do 70 rokov. Najstarším bol bývalý člen Horskej záchrannej služby Milan Husár. Akcia však prilákala aj desiatky divákov.

14. marca - Mladý nórsky pesničkár a vychádzajúca hviezda Moddi, ktorý získal dve ocenenia "nórske Grammy" za svoj prvý album, sa netradičným spôsobom predstavil na Slovensku. Na svojej facebookovej stránke zverejnil, že mu ľudia majú poslať fotku svojej obývačky a on príde k jednému z nich odohrať koncert. Napokon si vybral kuchyňu baníckeho domčeka Kataríny Lenes z Banskej Štiavnice. Zahral tak súkromne pre 13 osôb v kuchyni starého, prerobeného baníckeho domu.

16. marca - Herečka Magda Paveleková sa stala členkou Siene slávy v 13. ročníku diváckej ankety Osobnosť televíznej obrazovky - OTO 2012. Ocenenie si na javisku Opery Slovenského národného divadla prevzala z rúk generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku.

16. marca - V priestoroch ružinovského domu kultúry v Bratislave sa konala výstava mačiek. Počas dvoch dní sa návštevníkom ako aj odbornej porote predstavilo spolu zhruba 240 týchto ušľachtilých domácich maznáčikov.

img

18. marca - Slovenskí vinári získavajú čoraz viac ocenení na medzinárodných súťažných prehliadkach vín. Do ostatnej prestížnej súťaže Vinalies Internationales Paris prihlásili 110 slovenských vín, z ktorých 47 získalo medailu. Z toho deväť vzoriek ocenili zlatou medailou, ďalších 38 striebornou. Najúspešnejším slovenským vinárom bol Martin Pomfy z vinárstva Mavín vo Vinosadoch v okrese Pezinok. Z Paríža si priviezol dve zlaté medaily za Rizling rýnsky a Cabernet Sauvignon.

22. marca – Unikátnu drevorezbu vytvoril umelecký rezbár Peter Šrank z Veľkého Lapáša v okrese Nitra. Z topoľového dreva vyrezal podobizeň Krista a jeho dvanástich apoštolov počas poslednej večere. Všetky postavy sú vyhotovil v životnej veľkosti a dielo je jediným na Slovensku, ktoré vytvoril jeden autor. Drevorezba začala vznikať počas vianočných sviatkov. Autor pracoval po večeroch a najmä počas víkendov. Na výrobu sôch použil drevo z čerstvo vypílených vyše 60-ročných topoľov. Použil 13 kusov dreva s výškou 140 centimetrov a priemerom do 90 centimetrov. Každá socha v čase jej vzniku vážila zhruba 200 kilogramov.

26. marca – Na hornú Nitru zavítali vtáčí hostia zo severnej Európy, chochláče severské (Bombycilla garrulus), ktoré inak hniezdia na krajnom severe Škandinávie, alebo Ruska.

27. marca – Stále viac snúbencov v Nitre uprednostňuje sobáš mimo obradnej siene. Potvrdili to záznamy matričného úradu, podľa ktorých v minulom roku využilo možnosť povedať si „áno“ na netradičnom mieste 20 mladomanželských dvojíc. Zamilované páry si sľúbili vernosť v penzióne u Grófa, na Agrokomplexe, v reštaurácii Zlatý kľúčik, ale aj v Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

31. marca - V lyžiarskom stredisku Skalka pri Kremnici sa uskutočnil už 52. ročník tradičného karnevalu, ktorý bol zároveň rozlúčkou so zimou."Organizátori podujatia každoročne určia tému karnevalu podľa aktuálnej celospoločenskej situácie. Keď Slovensko menilo menu, do poroty, ktorá karnevalové masky hodnotí, zasadli tvorcovia euromincí. Tentokrát to boli odborníci z oblasti kulinárstva, ktorí posudzovali, ako sa masky popasovali s témou potravinových škandálov," uviedol tlačový tajomník mesta Kremnica Silver Jurtinus.

APRÍL

4. apríla - Súpravu modranskej keramiky a kolekciu modranských vín si z Bratislavy do Prahy odniesol český prezident Miloš Zeman. Tie mu daroval jeho slovenský partner Ivan Gašparovič počas jeho prvej zahraničnej návštevy na Slovensku. Ivana Zemanová dostala ručne vyrobený šperk "Podstata" od slovenskej autorky Marty Filovej, ktorej šperky má niekoľko prvých dám vo svete. Silvia Gašparovičová bola obdarovaná na oplátku lustrom.

img

7. apríla - Bernardín menom St. Felix King's Emerson od slovenskej chovateľky Martiny Ellerovej z Nitry sa stal celkovým víťazom 12. ročníka medzinárodnej výstavy svätobernardských psov, ktorá sa konala v horskom stredisku Donovaly. Podľa prezidenta slovenského Klubu chovateľov svätobernardských psov Vladimíra Klačana, špecializovanej výstavy sa zúčastnilo celkom 42 psov z Česka, Poľska, Rakúska a Slovenska.

8. apríla – Vysoké Tatry patria medzi TOP troch favoritov v záverečnej fáze projektu Slovenské street view tipy, ktorý  bol súčasťou celoročnej iniciatívy Google na slovenskú nôtu. Vysoké Tatry boli jasným favoritom s viac ako 6500 hlasmi v rámci internetového hlasovania. Druhým v poradí bol Slovenský raj s viac ako 5500 hlasmi a treticu uzatvoril Oravský hrad, ktorý získal cez 3500 hlasov.

14. apríla – Novou miss Slovensko 2013 sa stala 19-ročná Karolína Chomisteková. Študentka Vysokej školy manažmentu v Bratislave si odniesla aj vedľajšie tituly Miss Gosh, Miss Pierot a Miss Press.

img

25. apríla - SMS správy alebo e-maily svojho partnera, prípadne niekoho z okolia si tajne prezrelo 44 percent Slovákov a 40 percent Čechov. Vyplýva to z marcového prieskumu spoločnosti GfK, ktorý sa na to pýtal 2000 ľudí zo SR a ČR. O niečo zvedavejšie boli ženy. Týkalo sa to 50 percent Sloveniek a 43 percent Češiek. Z mužov sa k "snoreniu" v mobile alebo v maili priznalo 37 percent Čechov a 39 percent Slovákov.

29. apríla - Študenti inžinierskeho, bakalárskeho i doktorandského štúdia zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave budú tento rok po prvý raz reprezentovať Slovensko v súťaži Shell Eco-marathon Europe. Na 29. ročníku medzinárodnej súťaže v holandskom Rotterdame sa predstavia s prototypom energeticky úsporného dopravného prostriedku, ktorý sami navrhli a skonštruovali pod vedením Ľuboša Magdolena z Ústavu aplikovanej mechaniky a mechatroniky Strojníckej fakulty STU. Úsporné vozidlo predviedol v tento deň 12-členný FME Racing Team na bratislavskom Primaciálnom námestí.

MÁJ

2. mája - Celkom 100 strašidiel z celého sveta sa stretlo na zámku v Bojniciach, kde sa konal jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel (MFDaS). Zámocké komnaty obývali napríklad Kastelbaba, Džingischán, Dracula, Anna Rosina, Lucifer, Alžbeta Báthory, rodina Addamsovcov a mnoho ďalších strašidiel, ktoré si zámok zvolili ako svoje útočisko pred nadchádzajúcim koncom sveta. Tohtoročný MFDaS niesol podtitul Strašidelný bál alebo ako sa (ne)báť konca sveta.

3. mája - Úžasnú atmosféru vytvorilo 2110 účastníkov 6. ročníka benefičného podujatia VSE CITY RUN, ktorí po celodennej snahe na bežeckom páse zaplnili ulice historického centra Košíc, aby sa prihlásili k myšlienke podpory hendikepovaných detí. Široká verejnosť spolu s Východoslovenskou energetikou, reprezentovanou zamestnancami a generálnym riaditeľom spoločnosti Thomasom Janom Hejcmanom i mestským tímom primátora Richarda Rašiho, nakoniec vybehali pre deti s diabetom krásnych 6414 eur.

5. mája – Krása starých automobilov a motoriek dominovala košickej Hlavnej ulici v rámci medzinárodného stretnutia historických vozidiel. Na 11. ročníku podujatia Cassovia Retro pútal pozornosť najmä legendárny Ford T z roku 1918, ktorý sa zúčastnil aj súťaže o najkrajšieho veterána zrazu. K ďalším skvostnom patrili napríklad športiak Austin Healey 3000, Tatra T57B z roku 1939, MG TF-1500 z roku 1955, či kabriolet Alfa Romeo Spider. Dobovú atmosféru dotvárali okrem veteránov aj ichmajitelia odetí v historickom oblečení. Podujatie organizoval Patrik Stavrovský z košického Veterán klubu

img

10. mája - Víkend plný zážitkov, prekvapení a jázd historickým vlakom pripravil pre turistov a návštevníkov Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) Haniska pri Košiciach v spolupráci s Terra Incognita – Krajinou nespoznanou. Do Dobšinej na program Poklad Sklenenej pani vyrazil historický motorový vozeň Magda s označením M 131 rovnako z hlavnej stanice do Spišského Podhradia za atrakciami Spišského Jeruzalema.

16. mája - Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sa v počte svadieb zaraďujú k nadpriemerným. Do chomúta vstúpi ročne niečo menej ako 5 párov z tisícovky Slovákov. Priemer krajín Európskej únie je pritom 4,5 svadby na tisíc Európanov. V rebríčku európskych krajín, v ktorých svadobné zvony znejú najčastejšie, dominuje Turecko. Svadba je tam nákladná, nie je preto prekvapujúce, že mnohé páry si svadobnú hostinu dajú radšej poistiť. Spoločnosť Allianz sa zaradila v tejto oblasti medzi najskúsenejších poisťovateľov.

17. mája - Kremnická mincovňa vyrazila pamätnú mincu pri príležitosti 300. výročia narodenia slovenského vynálezcu, strojmajstra a významného konštruktéra banských čerpacích strojov Jozefa Karola Hella. Strieborná zberateľská minca má nominálnu hodnotu desať eur. Autorom výtvarného návrhu mince je Roman Lugár z Kremnice. Na averznej strane mince je vyobrazený motív Nového zámku, dominanty Banskej Štiavnice a prostredie bane, na reverznej strane mince váhadlo vodnostĺpcového čerpacieho stroja a najstarší erb Banskej Štiavnice.

25. mája - Dvojročný americký staffordšírsky teriér Luger obhájil vlaňajšie absolútne víťazstvo na 2. ročníku súťaže v ťahaní záťaže psami všetkých plemien pod názvom Weight pulling Haniska, ktorá sa konala v rekreačnej zóne neďaleko Prešova. Ťahaním bremena sa popasovalo 21 psov zo Slovenska a z Poľska. Súťažilo sa v štyroch kategóriách, ktoré predpisujú regule tohto športu.

25. mája – Tri desiatky družstiev si v amfiteátri Nad bôrami v Terchovej zmerali sily na 19. ročníku majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek. Organizátori ponúkli aj súťaž v pití 1 litra žinčice a jedení 1 metra syrovej nite.

26. mája - Redaktorky Tlačovej agentúry SR Vladimíra Kucejová, Viera Kulichová, Jarmila Paulíková a Alena Klepochová svoju druhú účasť na bratislavskom Slovak Food Festivale premenili na zisk pódiového umiestnenia. V konkurencii siedmich médií obsadilo štvorčlenné družstvo tretiu priečku. TASR menu dostalo hrdý názov Úprimne opité kurča. Išlo o kura marinované v červenom víne, prílohou bolo zemiakovo-mrkvové pyré. Pri predjedle dievčatá stavili na bruschetty s paradajkami a baklažánom.

JÚN

1. júna - Detská zavinovačka z obdobia Rakúsko-Uhorska a fotografia už neexistujúcej Zvolenskej železničnej stanice z roku 1919, získali hlavné ceny v súťaži Nevídané zvolenské starožitnosti, ktorú pri príležitosti osláv 770. výročia obnovenia mestských privilégií zorganizovalo Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene. Súťaž bola určená širokej verejnosti a mala za cieľ odhaliť zatiaľ neobjavené a v intimite domácností ukryté historické predmety, ktoré sa viažu k mestu Zvolen.

3. júna - Štvornohé oči pre nevidomých ľudí alebo nádejné prírastky do rodiny špeciálne vycvičených vodiacich psov v Bratislave predstavili médiám spoločnosť Bayer a Výcviková škola pre vodiacich psov (VŠVP), ktorá sa špecializuje na výchovu a výcvik vodiacich psov pri Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Psíky po absolvovaní náročného špeciálneho výcviku zvládajú smerové povely, dokážu vyviezť nevidomého z budovy, nájsť dvere, lavičku na sadnutie si, schody a dokážu bezpečne podávať padnuté predmety.

4. júna -  Stotri rokov sa dožila obyvateľka Sv. Antona pri Banskej Štiavnici Mária Palovičová. Pani Mária sa narodila ešte za Rakúsko-Uhorska. Ako prezradila, za mlada, ešte v období prvej Československej republiky pracovala v lese, v blízkej zlievarní, ale aj v miestnom kaštieli u grófa Coburga. Obľubuje tradičné jedlá a sladkosti.

29. júna - Neprehliadnuteľný červený historický motorový vlak M 131, známy aj ako Magda, odviezol záujemcov na kráľovské podujatie do Moldavy nad Bodvou, Jasova i Medzeva v okrese Košice – okolie. Zaujímavý program pripravilo Kultúrne centrum údolia Bodvy a Rudohoria v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom v rámci projektu Terra Incognita. Zaujímavý kút Košického kraja aj tentoraz sprístupnil po železnici Klub historických koľajových vozidiel (KHKV).

img

JÚL

10. júla – Zoologická záhrada v Bojniciach oznámila nový prírastok. Kengura parma sa v najstaršej zoo na Slovensku narodila vôbec prvýkrát. Mláďa sa prednedávnom osmelilo a vybralo na potulky výbehom mimo bezpečia maminho vaku. Kengura parma dosahuje iba 50 cm a váhu šesť kilogramov. Kengury sa dožívajú šesť až osem rokov, v zoo to však môže byť aj 10 rokov.

12. júla – Prievidzský ľudový umelec – rezbár Ladislav Polerecký (1957) využil netradičný spôsob konzervovania drevorezieb a plastík. Po dokončení ich chemicky totiž nemoril, ale nechal zaúdiť v klasickej udiarni medzi klobáskami a plátmi slaniny. "Drevo v udiarni od dymu dostane zaujímavú patinu a okrem toho je aj dokonale zakonzervované," tvrdil umelec. K zaúdeniu svojich obrazov ho inšpirovalo, keď sa kdesi dočítal, že bačovia na salašoch vystavovali svoje črpáky dymu, aby dostali charakteristickú farbu a nenapadol ich červotoč.

13. júla - Nevšedné športové zápolenie v hľadaní zlatých zrniek prilákalo do obce Zlatá Baňa v Prešovskom okrese vyše 50 zlatokopov zo Slovenska, Česka, Ukrajiny a Poľska. Súťaž v ryžovaní zlata spojená s kultúrnym programom sa tu konala už 14-sty rok. Súťažiaci sústredili svoje úsilie na ploche ryžoviska, kde sa usilovali pomocou vody a tradičnej panvice nájsť v piesku čo najviac zlata za čo najrýchlejší čas. V kategórii mužov napokon zvíťazil Marián Boršody, u žien Daniela Múčková a medzi juniormi Xaver Oleksík.

20. júla - Amatérsky diaľkový plavec a otužilec Ivan Gazdík sa rozhodol aj počas tohtoročnej letnej sezóny pre aktívnu dovolenku. Po úspechoch, keď sa mu podarilo preplávať Lamanšský a Gibraltársky prieliv, či slovenský úsek Dunaja, pokoril aj vodnú nádrž Domaša. Postupne chce zdolať najväčšie priehrady na Slovensku.

20. júla – Odvisnúť na šibenici po symbolickom podsypaní hrachu mohli návštevníci Terchovského Hrachovratu - sviatku osudovej terchovskej plodiny a zbojníctva, ktorý sa konal pod sochou Juraja Jánošíka v Terchovej. Šibenica pod sochou Juraja Jánošíka lákala podľa hlavného organizátora Hrachovratu Mariána Bardiovského rôznych odvážlivcov. "Väčšinou ich posielali manželky, aby sa išli zavesiť na hák. Symbolicky sme im podsypali hrachu a potom už išli tam, kam patria – na hák," povedal Bardiovský.

img

24. júla – Nad hlavami udivených Košičanov lietal skautský farár. Katolícky kňaz z Vrbova v okrese Kežmarok Andrej Legutký týmto spôsobom vyjadril podporu akcii Pochod za život, ktorý organizátori pripravili na 22. september. Legutký na svojom motorovom padáku vzlietol z letiska v Košiciach a preletel celú 2,5 kilometrovú trasu pochodu. 

31. júla – Medzi klenoty pravekých dejín a nezvyčajné turistické atrakcie v Bojniciach patrí Múzeum praveku Slovenska, ktoré sa nachádza v mieste neveľkej Prepoštskej jaskyne. Dôkazom je niekoľkotisíc nálezov kostí ulovených pravekých zvierat, vrátane mamutov, kamenných nástrojov, zvyšky ohnísk a rôznych artefaktov dokazujúcich, že v tejto lokalite počas doby ľadovej praveký človek dlhšie naozaj žil. Archeológovia pokladajú Prepoštskú jaskyňu za najbohatšie nálezisko z obdobia stredného paleolitu nielen na Slovensku, ale aj v rámci strednej Európy. Vznikla približne pred 100-tisíc rokmi činnosťou termálnych prameňov, ktoré postupne vytvárali travertínovú kopu, na ktorej stojí aj Bojnický zámok.

AUGUST

1. augusta - Najväčšiu knihu na Slovensku aj knihu malú takmer ako eurová minca mohli vidieť návštevníci knižnice Slovenského národného múzea (SNM) na Vajanského nábreží v Bratislave. Autorom najväčšej knihy s názvom Vtáky Ameriky (The birds of America) bol americký spisovateľ John James Audubon. Kniha bola ručne maľovaná, mala rozmer 100 cm krát 68 cm a vážila celých 16 kilogramov. Najmenšia kniha, ktorá vážila necelé dva gramy, bola rovnako knižnou raritou. Išlo o náboženskú knihu Korán, ktorá bola len o niečo väčšia ako eurová minca.

1. augusta – Zmrzlinu z zmrazenej vody s jablkami alebo slivkami a rannú či popoludňajšiu sprchu – aj to si počas leta dopriali zvieratá v bratislavskej Zoologickej záhrade. Jej pracovníci sa ich takto počas horúcich dní usilovali schladiť. Nosorožcov sa ošetrovateľ snažil k sebe privolať jablkami. Vode sa nosorožec Niko nebránil, počas jedenia jabĺk sa aj poctivo obrátil. Svoju dávku sprchy dostali aj pštrosy. Voda im neprekážala, z hadice sa neustále pokúšali aj napiť.

5. augusta - Starý šijací stroj, kolesá z oračky či malá sečkáreň. Aj tieto dielce vytvorili sochu najlepšieho slovenského cyklistu, ktorého originálne spodobil umelecký kováč Vladimír Eperješi z Nového Ruskova (okr. Trebišov). Autor uviedol, že k dielu ho inšpirovali skvelé výkony Petra Sagana na pretekoch Tour de France. Oceľová socha s názvom "Šagaň" znázorňuje jazdca na bicykli, ktorý drží v ruke kameň v podobe srdca.

img

7. augusta – Unikátne súkromné Mineralogické a banícke múzeum zriadil banský inžinier Maroš Barok (1975) vo svojom rodinnom dome v Bojniciach. V múzeu sústredil neuveriteľných až 25.000 minerálov nielen zo Slovenska, ale aj z celého sveta. Ďalej asi 3500 drahých brúsených kameňov, šperkov a polodrahokamov, asi 700 fosílií živočíchov a rastlín a takmer 1200 artefaktov súvisiacich s baníctvom a dobývaním rúd a uhlia.

10. augusta – Na Skalnatom plese otvorili galériu Encián v čiastočne obnovenej budove s rovnakým názvom. Táto galéria je druhá najvyššie položená v Európe a najvyššie položená v strednej Európe a na Slovensku, keďže sa nachádza v nadmorskej výške 1751 metrov.

24. augusta - Mužov a žien bez záväzkov oproti minulosti výrazne pribúda, a to v celej Európe, Slovensko nevynímajúc. Podľa Štatistického úradu SR sa počet nezadaných ľudí - slobodných, rozvedených alebo ovdovených - za posledných 13 rokov zdvojnásobil. Minulý rok bolo na Slovensku mimo manželstva okolo 1,2 milióna ľudí v pomere 53 percent mužov a 47 percent žien. Najrýchlejší nárast nezadaných ľudí je vo veku medzi 30 a 40 rokov a po 55. Pribúda tiež počet rozvedených.

SEPTEMBER

2. septembra - Nevidiaci manželia Katarína a Július Lackovci z Prievidze, napriek svojmu zdravotnému postihnutiu, vyrábajú metly a zmetáky z umelého ciroku. Dielňu si zriadili v kuchyni prízemného bytu v činžiaku, v ktorom bývajú. Katarína má 58 a Július 66 rokov. Stále však chcú byť užitoční a popritom si aj privyrobiť k dôchodku. Zoznámili sa v rehabilitačnom stredisku pre nevidiacich v Levoči. Obaja sú zrakovo postihnutí od narodenia.

8. septembra – Považskobystrický rybár Jaroslav Hruška chytil na Nosickej priehrade pri Považskej Bystrici krátko pred polnocou kapitálneho sumca. Meral 195 centimetrov a jeho hmotnosť bola 45 kilogramov. Na Nosickej priehrade to bol v tomto roku najväčší ulovený sumec. Podľa ichtyológa Petra Martáka by mohola mať ryba v podmienkach Nosickej priehrady okolo 25 rokov.

12. septembra – Zaujímavý objav sa podaril riaditeľovi Múzea Bojnice Jánovi Papcovi. Dokázal, že múzeum má vo svojich zbierkach vzácny obraz Pastier a nymfy, ktorý namaľoval taliansky majster Marcantonio Franceschini (1648-1729).

28. septembra - Miss Slovensko 2013 Karolína Chomisteková sa stala historicky prvou Slovenkou v dejinách samostatného Slovenska, ktorej sa podarilo postúpiť medzi TOP 20 najkrajších žien sveta. Na svetovej súťaži Miss World, na ktorej sa zúčastnili delegátky z takmer 130 štátov sveta, obsadila 14. priečku.

img

OKTÓBER

3. októbra – Na prvom celosvetovom stretnutí zberateľov pivných suvenírov sa v Martine zišlo vyše 600 účastníkov z 37 krajín celého sveta. Štvordňový program ponúkol degustačnú súťaž domácich varičov piva, zberateľskú časť aj pracovný kongres. Historicky prvé celosvetové stretnutie organizoval v spolupráci s mestom Martin a viacerými domácimi partnermi, pivovarmi a minipivovarmi martinský klub zberateľov Porter club.

4. októbra - Oslave Svetového dňa zvierat bol venovaný deň v bratislavskej ZOO, ktorý si nenechali ujsť stovky ľudí. Na podujatí prebiehalo fotenie v africkom štýle, ochutnávka želé húseníc a záujemcovia mohli absolvovať aj kvíz o živote v slumoch. Združenie Človek v ohrození zase učil chlapcov a dievčatá, ako si vyrobiť hračky, s ktorými sa hrajú deti v Keni. Informačné centrum globálneho vzdelávania predstavilo miniknižničku na stračej nôžke a kvíz o našom pôsobení na klímu Zeme.

4. októbra - Na banskoštiavnickom Trotuári pribudla socha pravdepodobne nikdy neexistujúcej postavy miestneho vtipkára Nácka. Autorom 160 centimetrov vysokého diela z liateho bronzu je akademický sochár Anton Gábrik. Postavu Štiavnického Nácka si zrejme vymysleli sami obyvatelia mesta pre radosť a uvoľnenie. Prvým veľaváženým interpretom náckovských vtipov bol v 50. rokoch 20. storočia stredoškolský profesor Jozef Vášáry, otec známych herečiek, Magdy a Emílie.

29. októbra – Rozmary, úlety, výstrednosti, štipku nevkusu, ale aj trochu elegancie a najmä nostalgiu ponúkala výstava ženskej módy za posledné storočie Ach, tie ženy márnivé! Usporiadatelia výstavu sprístupnili verejnosti v Hornonitrianskom múzeu (HM) v Prievidzi. Zbierku zapožičalo Múzeum juhovýchodnej Moravy v Zlíne. Návštevníci si mohli pozrieť nielen odevy a obuv, ale aj módne doplnky, ako sú klobúky, rukavičky i vejáre z minulého storočia.

29. októbra - Pripraviť sa na sviatok strašidiel mohli deti základných škôl na Uličke remesiel v Košiciach. V prevádzke U Pekára sa ich postupne zišlo zhruba 200, pričom si v rámci kreatívnych dielní pod vedením animátorov vyrábali strašidelné masky, zdobili tekvice či farbili sadrové odliatky. Podujatie bolo súčasťou projektu Prechádzky uličkou remesiel a uskutočnilo sa s podporou Ministerstva kultúry SR.

31. októbra - Atmosféru Halloweenu si mohli vychutnať aj návštevníci Bojnického zámku, a to v rámci podujatia Bojnický svetlonos na zámku. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravilo nočné prehliadky zámku, počas ktorých boli jeho komnaty ozvláštnené jesennou výzdobou a osvietené len svetlom z vyrezávaných tekvíc.

NOVEMBER

1. novembra - Mláďa pandy červenej, ktoré sa v bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) narodilo ešte v júni, dostalo meno Aiko (malá milovaná). Vybrali mu ho samotní Bratislavčania. Do konca októbra totiž na webovej stránke ZOO hlasovali za to, ktoré meno sa im najviac páči. Z vyše 500 zapojených chcelo meno Aiko 155.

img

12. novembra – Pätnásť slovenských parašutistov sa skupinovým zoskokom v tvare slova LIFE zapojilo do celosvetovej kampane na podporu predčasne narodených detí. Parašutisti vytvorili na oblohe slovo LIFE z hesla celosvetovej kampane „Socks for life“ počas voľného pádu pri rýchlosti 200 km/h z výšky 4000 metrov nad letiskom Slávnica pri Dubnici nad Váhom. Vytvorenie takéhoto tvaru počas voľného pádu je zároveň prvým svojho druhu v rámci skupinových zoskokov parašutistov na Slovensku.

13. novembra - Nezvyčajnú zábavu s halloweenskými tekvicami si užili levice Laura a Elza v košickej Zoologickej záhrade. Veľké tekvice v podobe strašidiel vyrobili samotní ošetrovatelia zvierat. Šelmy najprv spoznávali neznáme tekvicové tváre, po jednej, ktorá bola zavesená na strome, sa usilovali vyskočiť. Plody napokon levice roztrhali, vegetariánska "strava" im však zjavne veľmi nechutila. Zábavku šeliem sledovali s odstupom vďační návštevníci, najmä deti.

18. novembra - Občianske združenie (OZ) Bratislavské rožky umiestnilo na svojej dvojjazyčnej webovej stránke www.bratislavskerozky.sk/www.pozsonyikifli.sk až 6000 historických bratislavských pohľadníc. Rozsiahlu databázu pohľadníc a fotografií poskytol zberateľ Juraj Horváth.

26. novembra – Cukríky a perníky čakali na cestujúcich v jednej z električiek bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD). Zavesené na šnúrke viseli z tyče, kde sa cestujúci zvyknú pri jazde držať. "Ponúknite sa, mám narodeniny," oznamoval im vodič električky Pavel Durec.

27. novembra – Pri príležitosti blížiacich sa vianočných sviatkov odhalila Slovenská pošta v bratislavskom nákupnom centre špeciálnu poštovú schránku – Vianočná pošta. Ježiško každému, kto napíše spiatočnú adresu na list odpíše a pošle malé prekvapenie. Projekt Vianočnej pošty organizuje Slovenská pošta už 15. rok a za ten čas prišlo na adresu Ježiška už viac ako milión listov. Kreatívny návrh schránky vznikol v spolupráci s režisérom Radošinského naivného divadla (RND) Jurajom Štepkom a vyrobil ju umelecký majster divadelných dekorácií Štefan Prelovský.

DECEMBER

5. decembra - Dievčenským menám tento rok vládla Nela, ktorá zosadila z trónu Sofiu. Tá sa prepadla na aktuálne piate miesto. U chlapcov už po štvrtý raz viedlo meno Jakub. Vyplýva to z informácií portálu Najmama.sk, ktorý v spolupráci s matrikami uskutočnil vlastný prieskum o najpoužívanejších menách pre deti na Slovensku v roku 2013.

9. decembra – V posledných dňoch sa 28 ton ľadu presúvalo na Hrebienok, aby tam 17. decembra mohol byť slávnostne otvorený prvý ľadový dóm v strednej Európe. "Pod rukami 12 sochárov sa 280 kusov studených blokov zmení na dokonalú ľadovú nádheru, ktorej sa pokúsia vdýchnuť život. Dóm  bude aj miestom neobvyklého svadobného obradu", informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona