Prehľad politických strán: Sloboda a Solidarita (SaS)

NETKY.SK • 8 November 2019, 15:02 • 2 min
Prehľad politických strán: Sloboda a Solidarita (SaS)

BRATISLAVA - Za jednu z najsilnejších opozičných strán v Slovenskej republike sa považuje Sloboda a solidarita. Je to pravicovo-liberálna politická strana, ktorá v našej krajine funguje už 10 rokov.

slovakia

left justify in out

SaS je druhou najsilnejšou politickou stranou. Od svojho vzniku však bola vo vláde len za pôsobenia premiérky Ivety Radičovej. Predseda a líder strany Richard Sulík pôsobil v tomto krátkom období ako predseda Národnej rady Slovenskej republiky. 

 

img

 

Po kríze v koalícii, súvisiacej s odlišným postojom SaS k schváleniu dodatku k tzv. Eurovalu ako finančného záchranného systému eurozóny (European Financial Stability Facility – EFSF), nebola vláde v parlamente dňa 11. októbra 2011 vyslovená dôvera. Pád vlády rezultoval do rozhodnutia parlamentu o vypísaní predčasných parlamentných volieb, ktoré boli vyhlásené na 10. marca 2012. Piate volebné obdobie sa tak stalo najkratším v histórii NR SR. 

 

img

 

Od tej doby vystupuje "Sloboda a Solidarita" v opozícii, keďže v dvoch nasledujúcich parlamentných voľbách vyhral SMER-SD, ktorý aj následne poskladal vládnu koalíciu. SaS stojí na pevných pilieroch, ktoré sú zahrnuté aj v samotnom názve strany, teda sloboda, solidarita a zdravý rozum. Kandidáti, ktorých strana predstavila do volieb 2020 na prvých štyroch miestach sú predseda strany Richard Sulík, europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslanci NRSR Branislav Gröhling a Alojz Baránik.

 

img

 

Strana SaS uverejnila na svojej internetovej stránke 8 hlavných priorít, ktoré sa bude ako člen vlády snažiť presadiť:

 

1. Manifest eurorealizmu

Bez Európskej únie by ani Slovensko nebolo tým, čím dnes je a nemohlo by využívať jej hlavné slobody.
Uvažovať o vystúpení Slovenska z EÚ na základe toho, ako to pôjde Britom, je fantazmagória. Európska únia je vynikajúci projekt, ktorý však potrebuje reformu.

 

2. Agenda 2020

Žiadnym zákonom nie je možné nariadiť ľuďom blahobyt ani vysokú životnú úroveň. Je však možné pre to vytvoriť vhodné podmienky. A to je naša úloha, pre ktorej splnenie spravíme všetko, čo bude v našich silách, aby sa Slovensko mohlo priblížiť k vyspelým a bohatým krajinám.

 

img

 

3. Bezpečnejšie a spravodlivejšie Slovensko

Ozbrojené sily Slovenskej republiky musia byť základným nástrojom zabezpečovania obrany našej vlasti na jej území aj mimo neho v rámci spojeneckých štruktúr a záväzkov.

 

4. Riešenie rómskych osád – SVS

Neriešenie problémov SVS ťahá celý štát dolu – ničí ľudí žijúcich v SVS, obťažuje ľudí žijúcich pri SVS, znižuje životnú úroveň občanov a negatívne ovplyvňuje ekonomiku štátu.

 

5. Odvodový bonus

Zavedením Odvodového bonusu sa odvodové zaťaženie zníži a čistý príjem väčšiny obyvateľstva bude vyšší ako dnes. Podporujeme materstvo aj študentov. Odvodový bonus je náš "sociálny balíček" pre občanov Slovenska.

 

img

 

6. Kvalitné školstvo

Navrhované zmeny stoja na 3 základných princípoch: 

 

1. VÄČŠIA SLOBODA A ZODPOVEDNOSŤ PRE ŠKOLY

2. KVALITNEJŠÍ SYSTÉM VZDELÁVANIA

3. EFEKTÍVNE FUNGUJÚCI REZORT

 

7. Fungujúce zdravotníctvo

Strana Sloboda a Solidarita má ambíciu prevziať zodpovednosť za Slovensko a pripraviť sa na obdobie "Deň potom". Predkladáme verejnosti náš pohľad na zdravotníctvo, na jeho chyby, nedostatky, ale aj náš pohľad na to, čo považujeme za podstatné, teda princípy jeho fungovania.

 

img

 

8. Štíhly a efektívny štát

Cieľom je postupne prehodnotiť úlohy štátu, tieto v rozumnej miere redukovať, dať príležitosť súkromnému sektoru. Z usporených prostriedkov následne pozdvihnúť kvalitu verejných služieb na úroveň kvality komerčného sektora.

 

Stav transparentného účtu strany Sloboda a Solidarita ku dňu 08.10.2019.

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies