Prehľad nových opatrení počas Vianoc a po Novom roku

NETKY.SK • 22 December 2021, 16:31 • 2 min
Prehľad nových opatrení počas Vianoc a po Novom roku

Vláda stále zvažuje možnosť, že by sa prevádzky po novom roku otvárali len pre ľudí zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, a nie v režime OP (očkovaní, prekonaní). Po stredajšom predvianočnom rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Stať sa to môže aj v prípade avizovaného otvárania reštaurácií od 3. januára budúceho roka. Nové opatrenia pre Slovensko, Česko a Rakúsko.

slovakia

left justify in out

Minister vysvetlil, že otvorenie gastroprevádzok bude až k dátumu 3. januára 2022 preto, aby sa do konca roka čo najviac obmedzili kontakty. „Máme v súčasnosti asi 180 000 ľudí v čakárni, ktorých chceme zaočkovať – hlavne booster dávkami – a potrebujeme nejaký čas na to, aby získali imunitu,“ uviedol.

 

Zároveň si uvedomuje, že ekonomika trpí. Preto minister avizuje, že po novom roku, resp. po 9. januári, sa možno otvorí aj viac druhov prevádzok. „Avšak určite budú len pre očkovaných a prekonaných a ešte stále zvažujeme možnosť, že budú len pre očkovaných, tam ešte musíme nastaviť pravidlá, pokiaľ sa tak rozhodneme. Bude to ešte otázkou najbližších dní,“ dodal. Na margo presných pravidiel otvárania gastroprevádzok od 3. januára povedal, že otvoriť budú môcť len na úrovni 50 % kapacity a za dodržania prísnych hygienických podmienok. Na otázku, či sa teda môže stať, že aj reštaurácie budú v budúcnosti otvorené len pre zaočkovaných odpovedal, že sa to môže stať dokonca aj od 3. januára.

 

img

 

Vláda českého premiéra Petra Fialu (ODS) sa prvýkrát od svojho vymenovania zišla na riadnom rokovaní. Hlavným bodom programu bola epidémia koronavírusu. Podľa očakávaní ministri predstavili nové opatrenia, ktoré majú zamedziť šíreniu nákazy. Vláda obmedzila konanie akcií od 29. decembra. Na večierkoch a oslavách sa bude môcť zúčastniť maximálne 50 ľudí. Na kultúrne a iné akcie bude môcť prísť maximálne 1 000 sediacich návštevníkov. Podujatia, pri ktorých účastníci nesedia, budú obmedzené na 100 osôb. Informoval o tom portál Novinky.cz, ktorý tlačovú konferenciu prenášal naživo.

 

Nové opatrenia sa dotknú aj reštauračných zariadení a pohostinstiev. Pri stole budú môcť sedieť maximálne štyri osoby. Otváracie hodiny prevádzok však nebudú obmedzené. Naopak, obmedzené budú otváracie hodiny obchodov na Štedrý deň, a to do 12.00 h. Uzavreté budú úplne na Prvý sviatok vianočný 25. decembra. Obmedzenia budú platiť od stredy 29. decembra do nedele 2. januára.

 

img

 

Rakúsko pre šírenie koronavírusového variantu omikron sprísni opatrenia už od 27. decembra. Gastroprevádzky budú môcť byť otvorené len do 22.00 h a obmedzené budú aj počty účastníkov na hromadných podujatiach. Informovala o tom v stredu agentúra APA.

 

Maximálny počet účastníkov na podujatiach bez pridelených miest na sedenie je limitovaný na 25. V prípade, ak sú miesta na sedenie pridelené, počet možných účastníkov sa zvýši na 500. Na podujatiach, kde sa účastníci preukážu potvrdením o kompletnom očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19 (tzv. pravidlo 2G) a zároveň aj negatívnym testom, sa môže zúčastniť 1 000 ľudí. Až 2 000 ich môže byť v prípade, ak sú zaočkovaní tromi dávkami vakcíny a majú aj negatívny test. Pravidlo 2G a respirátor typu FFP2 sú potrebné na všetkých typoch podujatí, píše denník Der Standard.

 

Rakúsko od 25. decembra vyhlási Dánsko, Holandsko, Nórsko a Spojené kráľovstvo za rizikové krajiny z dôvodu šírenia variantu omikron. Cestujúci z týchto krajín budú musieť po príchode do Rakúska ísť do karantény. Výnimku majú osoby s troma dávkami vakcíny a negatívnym PCR testom. Rakúska vláda v stredu rokovala s vládami jednotlivých spolkových krajín. Nové opatrenia však po prvý raz oznámila generálna riaditeľka pre verejné zdravie Katharina Reichová, píše APA.

 

Možno vás zaujme: Rakúsko sprísnilo opatrenia na vstup! Týka sa to aj zaočkovaných



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona