Prehľad a reakcie na novozvoleného generálneho prokurátora Čižnára

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 10:33 • 2 min
Prehľad a reakcie na novozvoleného generálneho prokurátora Čižnára

BRATISLAVA- Poslanci Národnej rady SR včera v tajnej voľbe zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Súčasný šéf bratislavskej krajskej prokuratúry získal vo voľbe, na ktorej sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD, 82 hlasov od 82 prítomných poslancov. O jeho vymenovaní do funkcie musí ešte rozhodnúť prezident SR Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

Čižnár sa niektorým poslancom predstavil v pondelok (17. 6.) na Ústavnoprávnom výbore NR SR. Tam povedal, že ak Ústavný súd (ÚS) SR potvrdí, že on svojou účasťou na voľbe porušil práva Jozefa Čentéša, odstúpi z funkcie generálneho prokurátora. Ak však ÚS povie, že Čentéšove práva porušil napr. prezident SR Ivan Gašparovič tým, že ho nevymenoval, Čižnár vo funkcii ostane.

"Ak ÚS potvrdí, že boli Čentéšove práva porušené mojím zavinením, odstúpim. Ak ale povie, že ich porušil prezident, tak ja mám niesť zodpovednosť?" pýtal sa podpredsedu výboru Radoslava Procházku (nezaradený). Ten Čižnára vyzval, aby dal prísľub, že v prípade porušenia Čentéšovych práv odstúpi a zabráni tak dvojvládiu na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

Čižnár však nechápe, prečo sa mu dáva za vinu, že nekoná prezident alebo ÚS. "Som postavený do pozície, že som porušil nejaký sľub. Je pravda, že v januári som sľúbil, že sa nemienim zúčastňovať na tejto hre, lebo som chcel byť korektný voči pánovi Čentéšovi. Právne sa nezmenilo nič, ale od januára sa vyblokoval ÚS. Čakal som tiež, či ma Rada prokurátorov odporučí aj v novom zložení," vysvetlil.

Jaromír Čižnár zároveň odmietol obvinenia, že vo funkcii bude niekomu slúžiť. "Skúšali to na mňa mnohí, ale neuspeli. Ak budete mať o mne poznatky, že drukujem nejakej politickej strane, môžete mi to povedať, ja odstúpim," odkázal opozícii a pripomenul, že odstíhal aj kauzu sociálne podniky z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Opozícii sa kandidatúra spolužiaka premiéra Roberta Fica z vysokej školy nepozdávala. Opoziční poslanci tvrdili, že Smer-SD si zvolí vlastného generálneho prokurátora a dnešok označila za bod zlomu či čierny deň pre ústavnosť.

Profil Jaromíra Čižnára

Nový generálny prokurátor SR - doterajší šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave Jaromír Čižnár sa narodil v roku 1964 v Handlovej. Pracuje ako prokurátor 24 rokov.

Zmaturoval v roku 1982 na Gymnáziu Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Následne absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú ukončil v roku 1986.

Začínal ako právny čakateľ na Obvodnej prokuratúre Bratislava IV. v rokoch 1986 až 1989. Tu potom pôsobil do roku 1991 ako prokurátor a následne v tom istom roku aj ako prokurátor Mestskej prokuratúry v Bratislave. Od roku 1991 do roku 1995 pracoval ako námestník obvodného prokurátora na Obvodnej prokuratúre Bratislava IV. Tu potom vykonával funkciu okresného prokurátora do roku 2004.

Od roku 2004 dodnes pracoval ako krajský prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave. Do funkcie krajského prokurátora ho vymenoval vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Čižnár so svojou kandidatúrou na post generálneho prokurátora SR súhlasil vo štvrtok 13. júna 20013. Prijal tak návrh na kandidatúru zo strany vládnuceho Smeru-SD. Dva dni predtým v utorok 11. júna Rada prokurátorov Slovenskej republiky opätovne odporučila Čižnára na funkciu generálneho prokurátora. Tento platný návrh Rady prokurátorov Národnú radu SR k ničomu nezaväzoval.

Krajský prokurátor Jaromír Čižnár nikdy nebol členom žiadnej politickej strany ani hnutia.

Šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP) Jaromír Čižnár uvítal a ocenil skutočnosť, že bol dnes zvolený poslancami Národnej rady (NR) SR za kandidáta na generálneho prokurátora.

"Na strane druhej strane ma mrzí hysterická reakcia opozície, ktorá neustále hovorí o akejsi nelegitímnej voľbe, avšak doteraz nepovedala, podľa akého právneho predpisu by mala byť voľba generálneho prokurátora legitímna," uviedol dnes pre TASR vo svojej reakcii na zvolenie Čižnár.

"Mrzí ma aj to, že už dopredu hodnotia moju prácu, že nebude nestranná, hoci som v doterajšej svojej práci im dôvod na takéto tvrdenia nedal," zdôraznil. 

Jozef Čentéš: "K voľbe sa vyjadrovať nebudem a trvám na dôvodoch mojej ústavnej sťažnosti z januára 2013, ktorou som navrhol Ústavnému súdu SR zrušenie rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky o mojom nevymenovaní," uviedol  Čentéš.

Richard Sulík: "Tak, ako to dnes urobil Smer, tak to robili komunisti"
Deštrukcia právneho štátu, komunistické praktiky i noc dlhých nožov. Takéto charakteristiky prisúdili dnešnej voľbe generálneho prokurátora predstavitelia opozície. Tí sa na hlasovaní nezúčastnili, miesto toho zorganizovali brífing.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo vo svojom príhovore povedal, že ide o historický moment. "Od roku 1989 to je po prvýkrát, čo je generálny prokurátor zvolený hlasmi len jednej strany," povedal Frešo a dodal, že k návratu pred rok 1989 chýba podľa neho iba jedno, "aby pán Čižnár prijal legitimáciu Smeru". Frešo zdôraznil, že pre opozíciu je stále kandidátom na GP Jozef Čentéš.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa ide o naplnenie scenára, ktorý pre svoju stranu pripravoval Robert Fico v koordinácii s prezidentom Ivanom Gašparovičom a predsedníčkou Ústavného súdu (ÚS) Ivetou Macejkovou. Béla Bugár prirovnal hlasovanie k deštrukcii právneho štátu. 

Predseda SaS Richard Sulík uviedol, že Smer zvolil praktiky komunistov. "Aj tí pod zámienkou demokracie konali z pozície sily," povedal Sulík. Erika Jurinová (OĽaNO) vyzdvihla skutočnosť, že opozícia sa dokázala zjednotiť v tom, že sa na hlasovaní nezúčastní. "Bohužiaľ, dnes nebola pošliapaná iba ústavnosť, ale aj morálnosť," uviedla Jurinová.

Na otázku, či opozícia vykoná v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora nejaké kroky aj po zvolení Jaromíra Čižnára, predstavitelia opozície uviedli, že bude záležať od vyjadrenia Ústavného súdu, či vyhovie sťažnosti Jozefa Čentéša. "V závislosti od toho budeme konať, ak sa ukáže, že v prípade zvolenia pána Čižnára nebolo všetko s kostolným poriadkom, budeme sa snažiť o zjednanie nápravy," povedal Sulík.

Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) je presvedčený, že prezident SR Ivan Gašparovič nenájde na zvolenom kandidátovi na generálneho prokurátora nič, čo by nebolo v poriadku a bránilo by jeho vymenovaniu do funkcie. Vyhlásil to na brífingu po zvolení Čižnára s tým, že je len na hlave štátu, ako bude postupovať.

"Odkedy sa začalo objavovať meno pána Čižnára, nikto nespochybnil jeho odbornú spôsobilosť, navyše priebeh voľby nebol poznačený žiadnym presviedčaním poslancov, pečiatkovaním či kontrolovaním, voľba bola legitímna. Verím, že prezident rozhodne tak, aby Generálna prokuratúra SR mala čo najskôr nového šéfa," 
povedal.

Paška podľa svojich slov nevidí problém v tom, že Čižnár je spolužiakom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) z vysokej školy. "Mňa na sociológii učili, že priemerná sociálna bytosť by mala mať okolo 800 až 1000 vzťahov. Všetci chodíme do školy, všetci niekoho poznáme, máme frajerky, manželky, tí majú svojich známych, je zúfale diskreditovať niekoho len tým, že je niekoho známy. Neprekáža mi to," uistil s tým, že je rád, že sa spoločnosť po dvoch rokoch zbavila jedného problému.

Paška zároveň uviedol, že ani počas dnešnej rozpravy nezaznamenal žiadne spochybňovanie legitimity vypísania tejto voľby, ani samotnej voľby. "Renomovaní ústavní právnici hovorili, že nič nebránilo tomu, aby som túto voľbu po tom, čo prezident povedal, že Čentéša nikdy nevymenuje, zvolal," zdôraznil.

Pokiaľ ide o opozíciu, Paška tvrdí, že opozičné strany sa akoby zomkli na tejto jedinej téme a uchyľovali sa len do rodiny morálky "a pre mňa ako filozofa a politológa mimoriadne zabávajúcich pohľadov na fungovanie demokratických politických systémov". "Jediný argument, ktorý sa vinul celou rozpravou, bola štandardná poloha strašenia ľudí o tom, ako jedna strana vraj realizuje moc," konštatoval.

Paška však upozornil, že takto je to v demokracii. "Potrebujete dôveru ľudí cez demokratické voľby. Ak získate takýto mandát, je vaša povinnosť moc realizovať. Podľa opozície by sme asi mali zaviesť nielen minimálnu hranicu na vstup do parlamentu, ale aj vrchný limit, povedzme desať percent. To by sa páčilo všetkým a určite by to potom na Slovensku vyzeralo tak, ako sme boli svedkami počas vlády zlepencov," dodal s tým, že nemá problém ukázať hlasovacie lístky z dnešnej tajnej voľby.

Tichý: "Odpadol mi kameň zo srdca, že sa končí moja odysea vo vedení Generálnej prokuratúry. Som rád, že sa našiel niekto, kto mal osobnú odvahu vstúpiť do voľby generálneho prokurátora aj napriek nepriaznivej politickej situácii a dlhosiahlym rozporom týkajúcich sa voľby generálneho prokurátora,".


"Podľa môjho názoru zvolenie krajského prokurátora Čižnára potvrdzuje, že prokuratúra má dosť schopných ľudí, či už morálne, alebo odborne erudovaných na to, aby vykonávali funkciu generálneho prokurátora. A určite sem patria krajskí prokurátori, množstvo prokurátorov z okresných prokuratúr a z Generálnej prokuratúry," dodal vo svojej reakcii Tichý.

SNS: Prichádza skúška charakteru Jaromíra Čižnára
Slovenská národná strana (SNS) opäť vyzýva vládu i parlament, aby čo najrýchlejšie prijali systémové zmeny pri voľbe generálneho prokurátora. Pomôže to predísť možným problémom v budúcnosti, podobným tým, akých sme boli svedkami v ostatných mesiacoch. Vyhlásil to predseda strany Andrej Danko.

"Fakt, že generálny prokurátor bol zvolený len vďaka väčšine poslancov vládnej strany v parlamente úplne bez podpory opozície, už na začiatku vzbudzuje pochybnosti občanov o jeho nestraníckosti a nezávislosti," zdôraznil Danko s tým, že len skutočne nestranícka osobnosť v tejto funkcii je zárukou, že sa "pohne dopredu nefunkčný systém v trestnoprávnych konaniach vyšetrovania káuz, ktoré traumatizujú spoločnosť". Len generálny prokurátor nezávislý od politikov je podľa neho garanciou zákonnosti a dodržiavania práv a povinností každého občana a je schopný konať voči komukoľvek, kto porušil zákon, nezávisle od toho, na akom stupni v hierarchii spoločnosti stojí. 

"SNS rešpektuje fakt, že máme legitímne zvoleného generálneho prokurátora. Opätovne však zdôrazňuje potrebu zmeny systému jeho voľby tak, aby bol volený samotnými prokurátormi, a nie poslancami Národnej rady SR,"vyhlásil Danko. 

"Budúcnosť bude skúškou charakteru Jaromíra Čižnára a bude len na ňom, ako sa vysporiada s možnou politickou manipuláciou a možnými politickými tlakmi. Že to ustojí, naznačuje SNS jeho doterajšie pôsobenie, odbornosť a rešpekt v odborných kruhoch," povedal predseda SNS. 

Sedem rokov, teda dĺžka funkčného obdobie generálneho prokurátora, je podľa neho dosť dlhý čas na to, aby"kompetentní pripravili a presadili koncepčné a systémové zmeny tak, aby sa v budúcnosti podobným patovým situáciám predišlo". "Pokiaľ im ide o Slovensko, ako deklarujú, a nie o výhody do najbližších parlamentných volieb, mali vytvoriť systém s mechanizmami vyvažovania zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci, ktorý bude schopný fungovať bez ohľadu na to, aká politická strana alebo koalícia sa dostane k moci," vyhlásil Danko. 

SNS podľa neho verí, že v osobe Jaromíra Čižnára dostalo Slovensko osobnosť, ktorá sama bude iniciovať navrhované zmeny a dokáže tak verejnosti svoju nadstraníckosť a nezávislosť.

Výberový zoznam generálnych prokurátorov Slovenskej republiky od roku 1990:

JUDr. Vojtech BACHO - od 28. augusta 1990 - do 9. novembra 1994,
Doc. JUDr. Ľudovít HUDEK, CSc. - od 16. novembra 1994 - do 13. decembra 1994,
JUDr. Michal VAĽO, CSc. - od 31. januára 1995 - do 31. januára 1999,
JUDr. Milan HANZEL, CSc. - od 1. februára 1999 - do 31. januára 2004,
JUDr. Dobroslav TRNKA - od 1. februára 2004 - do 2. februára 2011,
JUDr. Ladislav TICHÝ, 1. námestník generálneho prokurátora (zastupujúci šéf Generálnej prokuratúry SR) - od 3. februára 2011 - súčasnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona