Prehistorickú jaštericu pomenovali po Barackovi Obamovi

NETKY.SK • 12 December 2012, 11:54 • 2 min
Prehistorickú jaštericu pomenovali po Barackovi Obamovi

Prehistorickú jaštericu pomenovali po Barackovi Obamovi - Zaujímavosti Americkí paleontológovia na čele s Nickom Longrichom z Yale University popísali nový druh pravekej jašterice, ktorú pomenovali na počesť súčasného prezidenta USA Baracka Obamu. Jašteri

slovakia

left justify in out

imgAmerickí paleontológovia na čele s Nickom Longrichom z Yale University popísali nový druh pravekej jašterice, ktorú pomenovali na počesť súčasného prezidenta USA Baracka Obamu. Jašterica, ktorá žila na konci kriedy, dostala vedecký názov Obamadon gracilis, čo v preklade znamená štíhly Obamov zub.

"Táto jašterica mala veľmi dlhé, rovné zuby, ktoré nám pripomínali Obamove predné zuby," vysvetlil výber mena Longrich, ktorý s oficiálnym pomenovaním druhu čakal až do výsledkov tohtoročných prezidentských volieb. "Vyzeralo by to ako kopanie do človeka ležiaceho na zemi, ak by prehral a my by sme po ňom pomenovali vyhynutú jaštericu. Názov Romneydon sme však ani nezvažovali a Clintondon zas neznie dobre," dodal Longrich. Fosílie tejto jašterice objavili paleontológovia v Montane ešte v roku 1974, vtedy ich však nesprávne priradili k druhu Leptochamops denticulatus. Až opätovný výskum ukázal, že v skutočnosti šlo o nový doteraz nepopísaný druh. Obamadon gracilis dorastal do dĺžky približne 30 centimetrov a živil sa hmyzom a rastlinnou potravou. Vyhynul spoločne s dinosaurami a množstvom ďalších druhov pred približne 65 miliónmi rokov. 

Obamadon gracilis však nie je jediným druhom, ktorý nesie meno po Barackovi Obamovi. Tento rok po americkom prezidentovi pomenovali aj ostriežovitú rybu Etheostoma obama, pričom spolu s ňou ichtyológovia popísali aj druhy E. clinton, E. gore, E. jimmycarter a E. teddyroosevelt. Okrem toho v roku 2007 biológ Kerry Knudsen objavil na kalifornskom ostrove Santa Rosa nový druh lišajníka, ktorý následne nazval Caloplaca obamae.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies