Prehistorickí ľudia si odkladali jedlo na neskôr

NETKY.SK • 10 Október 2019, 15:26 • 2 min
Prehistorickí ľudia si odkladali jedlo na neskôr

BRATISLAVA - Prehistorickí ľudia cielene skladovali kosti zvierat, aby neskôr mohli jesť kostnú dreň. Tvrdia to vedci na základe dôkazov, ktoré našli v Izraeli.

slovakia

left justify in out

Potvrdzuje to podľa nich, že ľudia pred 200- až 420-tisíc rokmi boli dostatočne prezieraví, aby predvídali svoje budúce potreby. Doteraz sa pritom nepredpokladalo, že by boli schopní takéhoto plánovania. Informuje o tom britská mediálna spoločnosť BBC.

Vedci analyzovali vzorky kostí v jaskyni Kesem pri Tel Avive. Na povrchu väčšiny kostí identifikovali zárezy, ktoré naznačujú konzerváciu a neskoršiu konzumáciu.

 

Podľa vedcov totiž museli prehistorickí ľudia vyvinúť väčšie úsilie na odstránenie kože, ktorá sa na odložených kostiach vysušila. Zárezy našli na 78 percentách z viac ako 80-tisíc vzoriek kostí zvierat, ktoré analyzovali.

"Kostná dreň predstavuje významný zdroj výživy a ako taká bola dlho súčasťou prehistorickej stravy," uviedol Ran Barkai z Telavivskej univerzity.

 

 

"Doterajšie dôkazy poukazovali na konzumáciu kostnej drene bezprostredne po jej nadobudnutí a odstránení mäkkých tkanív," pokračoval.

Prehistorickí ľudia v tejto oblasti často lovili daniele. Do jaskyne priniesli končatiny a lebku koristi, zatiaľ čo zo zvyšku tela odstránili mäso a tuk priamo na mieste ulovenia zvieraťa, uviedol profesor Jordi Rosell zo španielskej Universitat Rovira i Virgili.

 

"Zistili sme, že kosti z končatín danielov, najmä dlhé kosti končatín, vykazovali jedinečné zárezy, ktoré nie sú charakteristické pre znaky po odstraňovaní čerstvej kože, aby sa kosť zlomila a vyňala kostná dreň," povedal Rosell.

Vedci simulovali podmienky v jaskyni, čo ich priviedlo k záveru, že kostná dreň si zachovala výživné hodnoty až deväť týždňov po zabití zvieraťa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies