Prefektúru Mijagi zasiahlo silné zemetrasenie. Pocítili ho i v Tokiu

NETKY.SK • 1 Máj 2021, 15:01 • 2 min
Prefektúru Mijagi zasiahlo silné zemetrasenie. Pocítili ho i v Tokiu

TOKIO - Na severe Japonska udrelo v sobotu v skorých ranných hodinách silné zemetrasenie s magnitúdom 6,8. Nespôsobilo žiadne riziko cunami, no tri osoby utrpeli zranenia.

slovakia

left justify in out

Zemetrasenie nastalo v hĺbke 47 kilometrov na pobreží prefektúry Mijagi. Pocítili ho aj obyvatelia 37-miliónovej metropolitnej oblasti Tokia. Záchvevy zeme nespôsobili výraznejšie obmedzenia v doprave, no rýchlovlaky Šinkansen dočasne pozastavili, aby mohli vykonať bezpečnostné kontroly.

 

Prečítajte si: Juhozápad Iránu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdom 5,9

Prefektúra Mijagi bola silno zasiahnutá zemetrasením v roku 2011, ktoré si vyžiadalo viac ako 18-tisíc obetí. Masívne otrasy a následné vlny cunami tiež vyradili z funkcie chladiace systémy troch zo šiestich reaktorov elektrárne v susednej Fukušime a spôsobili únik veľkého množstva radiácie do prostredia. Bola to najhoršia jadrová katastrofa od výbuchu černobyľskej elektrárne v roku 1986. Desiatky tisíc ľudí sa pre kontamináciu stále nemôže vrátiť domov. Predpokladá sa, že niektoré najhoršie postihnuté oblasti ostanú neobývateľné celé desaťročia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona