Prefekt kongregácie pre biskupov: Som pripravený sa s Bezákom v Ríme stretnúť

NETKY.SK • 4 Október 2013, 08:57 • 2 min
Prefekt kongregácie pre biskupov: Som pripravený sa s Bezákom v Ríme stretnúť

BRATISLAVA - Prefekt kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet je pripravený stretnúť sa v Ríme s odvolaným arcibiskupom Róbertom Bezákom, ak ten o to prejaví záujem. Uviedol to v rozhovore pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska.

slovakia

left justify in out

"Svätý Otec rozhodol po veľmi dôkladnom osobnom oboznámení sa s týmto prípadom. Chcem sa úprimne poďakovať členom Konferencie biskupov Slovenska za jednotu a vernosť Svätému Otcovi aj v takejto bolestivej situácii," uviedol Ouellet na margo odvolania Bezáka. Rovnako sa v rozhovore poďakoval všetkým veriacim za postoj vernosti a dôvery voči Svätému Otcovi i svojim duchovným pastierom. "Sprevádzajme Mons. Bezáka svojou modlitbou," doplnil Ouellet.

Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa ešte pápež Benedikt XVI. 2. júla minulého roku. Urobil tak na základe apoštolskej vizitácie na prelome januára a februára. Vatikán mal arcibiskupa najprv požiadať o odstúpenie. Keďže tak Bezák neurobil, odvolal ho. Svätá stolica od neho zároveň žiadala, aby o odvolaní mlčal. Bezák však o tom informoval veriacich na svätej omši. V decembri minulého roku verejne prehovoril o svojom odvolaní v televíziách. Koncom februára mu práve Ouellet zakázal akékoľvek vystupovanie v médiách vrátane duchovných príhovorov.

Priaznivci odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka sa vo štvrtok (3.10.) krátko po 18.30 h zišli pred Katedrálou sv. Martina v Bratislave, aby mu vyjadrili svoju podporu. V tom čase kardinál Ouellet za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebroval eucharistickú slávnosť a vešpery. Druhé takéto zhromaždenie by sa malo uskutočniť na tom istom mieste v nedeľu (6.10.) o 9.30 h, keď bude bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebrovať slávnostnú svätú omšu.

Kardinál Ouellet prišiel na Slovensko v rámci zasadnutia Rady európskych biskupských konferencií (CCEE), ktoré v Bratislave potrvá štyri dni. Dnes majú biskupi na programe okrem zasadnutí aj stretnutie so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom. V poobedňajších hodinách zas majú naplánovanú návštevu Nitry.

CCEE je celoeurópska organizácia, ktorá združuje predsedov 33 biskupských konferencií v Európe, ako aj arcibiskupov Luxemburska, Monackého kniežatstva a Cypru spolu s mukačevským eparchom Ukrajiny a moldavským biskupom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona