Predvolebné zhromaždenia sprevádzala streľba a výbuchy

NETKY.SK • 1 Február 2014, 13:50 • 2 min
Predvolebné zhromaždenia sprevádzala streľba a výbuchy

BANGKOK - Nepokoje otriasajú thajským Bangkokom už od novembra a doteraz si vyžiadali desať obetí. K sobotňajším násilnostiam prišlo v čase, keď sa krajina pripravuje na nedeľňajšie predčasné voľby.

slovakia

left justify in out

V thajskom Bangkoku v sobotu pokračovali masové protivládne protesty, ktoré prerástli aj do násilností. Podľa svedkov sa na zhromaždeniach strieľalo a bolo počuť aj najmenej dva výbuchy. Pred jedným z miestnych nákupných centier pritom utrpeli zranenia najmenej tri osoby. Agentúra Reuters tvrdí, že zatiaľ nie je možné s istotou určiť, či za streľbou a explóziami stáli demonštranti, alebo podporovatelia vlády na čele s premiérkou Jingluk Šinavatrovou.

Nepokoje otriasajú thajským Bangkokom už od novembra a doteraz si vyžiadali desať obetí a najmenej 577 zranených. Cieľom demonštrantov je zvrhnutie premiérky Šinavatrovej a zbavenie sa vplyvu jej staršieho brata zosadeného premiéra Thaksina Šinavatru. Opozícia a demonštranti vládu obviňujú z rozsiahlej korupcie a tvrdia, že Jingluk je len bábkou v rukách svojho brata, ktorého v roku 2006 zvrhla z čela vlády armáda. Nepokoje sú najhoršie od demonštrácií z roku 2010. Premiérka súhlasila s vypísaním predčasných volieb a rozpustením parlamentu, odmieta však odstúpiť zo svojej funkcie. 

Voľby sú naplánované už na nedeľu 2. februára a ich favoritom je Šinavatrovej strana, ktorá by však nemala získať väčšinu. Politicka kríza tak bude pravdepodobne pokračovať aj po hlasovaní. Voľby bojkotuje hlavná opozičná Demokratická strana, ktorá protivládne demonštrácie dlhodobo podporuje.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies