Predvolebná kampaň je mierne mimo reality

NETKY.SK • 22 November 2011, 02:21 • 2 min
Predvolebná kampaň je mierne mimo reality

Predvolebná kampaň je mierne mimo reality

slovakia

left justify in out

img

Témy, ktorým sa začali politické strany venovať vo svojej predvolebnej kampani, ako je reflektovanie na udalosti Novembra 1989, sú mierne mimo reality. V rozhovore pre portál euractiv.sk to konštatoval zahraničnopolitický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš.

"Zdá sa mi, ako keby boli politici v oboch táboroch v mnohom zablokovaní a prehliadali vážnosť situácie a inteligenciu svojich voličov. V súčasnosti u nás nezamestnanosť a sociálna tieseň ešte stále nie je taká veľká, že by nebola manažovateľná. Namiesto hľadania konsenzu a budovania dôvery sa politici pokúšajú predvádzať silácke rituály, obviňujúc jeden druhého," podotkol.

Kriticky vníma aj riešenia súčasných problémov, s ktorými prichádzajú politické subjekty. Podľa jeho slov tak v národných vládach, ako aj v Európskom parlamente často "nesedia práve tí najkvalitnejší ľudia". "Tí potom navyše vytvárajú akési bubliny, v ktorých fungujú a verejnosť presviedčajú, že majú mandát na štyri roky a v rámci neho môžu robiť, čo len uznajú za vhodné," poukázal. Túto skutočnosť podľa neho ilustrujú aj postoje, ktoré politickí predstavitelia prezentujú od pádu vlády.

Podľa analytika by politici mali klásť väčší dôraz na aktuálne, a to aj nadnárodné témy, ktorým Slovensko bude čeliť. "Situácia je z môjho pohľadu natoľko vážna, že je nevyhnutné vyvinúť tlak na politikov, aby si vo väčšej miere uvedomili svoju povinnosť a správali sa oveľa zodpovednejšie vo vzťahu k výzvam, pred ktorými dnes celá krajina stojí," konštatoval Demeš. Osobne by privítal, ak by na Slovensku vznikla širšia koalícia.

Demeš je presvedčený, že blížiace sa parlamentné voľby budú do veľkej miery ovplyvňovať problémy, ktorým čelia krajiny EÚ a eurozóny. "Pred našimi politikmi tak dnes stojí veľká výzva - zbaviť sa pokušenia populizmu, poctivo a zrozumiteľne objasňovať ľuďom zložitosti domáceho a európskeho vývoja," povedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies