Predvianočný Brusel slávi "Radosti zimy" a nedáva najavo žiaden strach

NETKY.SK • 22 December 2015, 13:58 • 2 min
Predvianočný Brusel slávi "Radosti zimy" a nedáva najavo žiaden strach

BRUSEL - Mesto Brusel sa tento rok rozhodlo rozšíriť vianočné trhy od 27. novembra až do 3. januára. K prerušeniu podujatia, ktoré nesie neutrálny názov "Radosti zimy", by mohlo dôjsť v prípade nových teroristických hrozieb, ak úrady zvýšia bezpečnostný stupeň zo súčasného tretieho na štvrtý, čiže najvyšší.

slovakia

left justify in out

Tohoročné predvianočné obdobie v hlavnom meste EÚ je poznačené nielen miernymi, takmer jarnými teplotami, ale najmä zvýšeným počtom hliadkujúcich vojakov a policajtov. V Bruseli ich má byť okolo 1000 a strážia nielen dôležité vládne a úradné budovy, inštitúcie EÚ či niektoré veľvyslanectvá, ale hliadkujú aj v centre mesta, medzi stánkami vianočných trhov.

 

Vianočné trhy sa už tradične konajú na Hlavnom námestí, okolo mohutného stromčeka, ktorý je tento rok belgického pôvodu. Na námestí, na ktorom nechýba každoročný tradičný betlehem s výjavom narodenia Ježiška v jasličkách, je hlavnou atrakciou hudobno-svetelná šou. Počínajúc od 18.00 h dotvára vyše 1600 žiaroviek a LED lampičiek atmosféru vyvolanú svetlometmi na priečeliach historických budov na námestí, ktoré je považované za jedno z najkrajších v Európe.

Mestská radnica sa netajila plánmi, že aj tento rok vianočné trhy v Bruseli prilákajú desaťtisíce návštevníkov. O ich chute, estetické zážitky a túžbu po suveníroch sa má postarať vyše 200 stánkov, ktoré sa nachádzajú v tesnom susedstve Hlavného námestia, v okolí Burzy, ale aj na Námestí svätej Kataríny a bývalom rybnom trhu v okolí rovnomenného kostola a tiež na námestí Monnaie. Tohtoročnou novinkou je absolútna výluka dopravy na Bulvári Anspach medzi Burzou a nákupným strediskom De Brouckére, čím vznikla široká pešia zóna a vianočná atmosféra sa obohatila o vystúpenia rôznych umelcov a hudobníkov. K novinkám patrí aj tuniský stánok ponúkajúci kulinárske, kultúrne a umelecké špeciality Tuniska.

 

Okrem stánkov sú k dispozícii kolotoče, nové ruské kolo vysoké 55 metrov a tiež klziská pre korčuliarov.

 

Z dôvodu vyšších bezpečnostných opatrení končia stánky na vianočných trhoch svoju činnosť už o 21.30 h. Mesto sa vo večerných hodinách rozhodlo posilniť policajné a vojenské hliadky a vyzvalo predávajúcich v stánkoch, ako aj návštevníkov trhov, aby v prípade potreby spolupracovali s poriadkovými silami.

Súčasný stav ohrozenia je na treťom stupni, čo znamená vážny stav, atmosféra na vianočných trhoch a nálada návštevníkov však nenaznačuje, že by v predvianočnom Bruseli vládli strach a obavy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies