Predtým, ako si zoberiete pôžičku, zvážte, či máte dostatočný príjem

NETKY.SK • 26 Júl 2012, 07:50 • 2 min
Predtým, ako si zoberiete pôžičku, zvážte, či máte dostatočný príjem

Predtým, ako si zoberiete pôžičku, zvážte, či máte dostatočný príjem - Radíme Takmer štvrtina slovenských rodín (23 %) siahla minulý rok po pôžičke a rovnaké percento z nich malo problémy svoje záväzky splácať. Najčastejšie pritom využili spotrebné úvery

slovakia

left justify in out

img

Takmer štvrtina slovenských rodín (23 %) siahla minulý rok po pôžičke a rovnaké percento z nich malo problémy svoje záväzky splácať.

Najčastejšie pritom využili spotrebné úvery (39 %) a pomoc rodiny či známych (37 %). Väčšina Slovákov však pôžičkám odolala (77 %). Vyplynulo to z reprezentatívneho prieskumu finančných zvyklostí slovenských domácností, ktorý pre spoločnosť Provident Financial realizovala agentúra FOCUS.

Aby sa z úveru nestala nočná mora, Tomáš Fiala z Provident Financial radí: "Predtým, ako sa rozhodnete pre úver, odporúčam spraviť si jednoduchý audit domácich financií. Na jednu stranu si spíšte všetky pravidelné príjmy, ako sú plat, rôzne príspevky atď., za celý mesiac a na druhú stranu si zapíšte všetky výdavky, ale nezabudnite na tie, ktoré platíte raz za štvrťrok alebo raz za rok. Práve takéto zabudnuté finančné záväzky často prispejú k tomu, že vám rodinný rozpočet nebude stačiť a človek zrazu zistí, že nemá na úhradu splátky. Myslite na to, že budete potrebovať finančnú rezervu na nečakané výdavky, ktoré vás môžu stretnúť počas roka. Keď sa na úver či pôžičku dôkladne pripravíte, nemusíte sa takýchto prekvapení obávať," radí Fiala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona