Predstavujeme vám mesto extrémov: Znečistené, bez slnka a mrazivé!

NETKY.SK • 29 Január 2016, 12:23 • 2 min
Predstavujeme vám mesto extrémov: Znečistené, bez slnka a mrazivé!

NORIĽSK - Predstavujeme vám neuveriteľne extrémne mesto. Šedé, bez slnka a mrazivé - to je prívlastok mesta Noriľsk, ktoré sa nachádza na Sibíri za severným pólom.

slovakia

left justify in out

Mesto Noriľsk je typické svojim šedivým vzhľadom, znečisteným ovzduším a mrazivým počasím, ktoré je tu prevažne po celý rok. Priremerná teplota dosahuje -10 stupňov Celzia. V zimnom období vyskočia teploty na neuveriteľných -50 stupňov. Polárna noc tu trvá dva mesiace. To znamená, že ľudia v tom čase nevidia slnko. Mrazivé mesto je osem až deväť mesiacov pokryté snehom.

 

 

Noriľsk sa nadhádza v ázijskej časti Ruska a je najsevernejším mestom na svete. Napriek všetkým jeho extrémom tu žije až 170-tisíc obyvateľov. Ich obydlia tvoria prevažne ošarpané šedivé paneláky. 

 

img

 

Štatistiky ukazujú, že mesto Noriľsk patrí medzi desať najznečistenejších miest na svete. Do atmosféry vypustia každoročne dva milióny ton plynu, prevažne oxidu siričitého, ale aj oxidy dusíka, uhlíka a fenolu. Priemerná dĺžka života obyvateľov Noriľsku je o desať rokov nižšia než v iných regiónoch Ruska. Riziko vzniku rakoviny je dvakrát vyššia a respiračné ochorenia sú tu bežné. Kvôli zlému ovzdušiu sa podpísala smutná štatistika, a to až 37 percent úmrtí detí a 21 percent dospelých.

 

Kvôli striedaniu polárnych dní a nocí majú ľudia v Noriľsku časté zdravotné problémy. Ustavičná tma redukuje uvoľňovanie hormónu melatonín, ktorý reguluje mnoho funkcií v ľudskom tele. To má za následok vznik problémov so spánkom, permanentnú únavu a depresiu.

 

Zaujímavosťou je, že mesto Noriľsk leží na neskutočnom bohatstve. Oblasť v okolí pohoria Putorana je mimoriadne bohatá na nerastné suroviny. Mesto má najväčšie zásoby niklu na svete a jedny z najväčších zásob mede a paládia. Produkcia týchto surovín tvorí dve percentá ruského HDP. Pracovné podmienky baníkov sú ale dosť ťažké, čo ťažobná spoločnosť kompenzuje tým, že majú nárok až na 90 dní dovolenky za rok. Do dôchodku idú keď dosiahnu 45 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies