Predstaviteľov eurozóny šokoval postoj Grécka k reformám

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 15:17 • 2 min
Predstaviteľov eurozóny šokoval postoj Grécka k reformám

BERLÍN - Predstavitelia eurozóny boli minulý týždeň počas rokovaní v Bruseli šokovaní tým, že Grécko zlyhalo v plánovaní štrukturálnych reforiem. V sobotu to uviedli noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvolaním sa na zdroje z eurozóny.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia eurozóny boli sklamaní a šokovaní nedostatočným pokrokom Atén v plánoch a predovšetkým zdráhavým postojom k rozhovorom o škrtoch v dôchodkoch pracovníkov vo verejnej správe.


Zdroje novín ďalej uvádzajú, že grécky predstaviteľ sa počas minulotýždňových rokovaní iba „ako taxikár“ pýtal, kde sú peniaze. Zároveň trval na tom, že Grécko čoskoro zbankrotuje. Zdroje z eurozóny ďalej uviedli, že to bude domáci politický problém, ak Atény nebudú schopné plne hradiť mzdy a dôchodky.


Grécko minulý týždeň predložilo 26-stranový zoznam reforiem, ktorý však zástupcovia veriteľov označili za vágny a príliš optimistický z pohľadu očakávaných príjmov. Veriteľom tiež chýbajú opatrenia v kľúčových oblastiach, ktorými sú dôchodkový systém a trh práce.


Zástupcovia ministrov financií členských štátov eurozóny dali Grécku ultimátum šesť pracovných dní, dokedy majú Atény predložiť upravený návrh reforiem. Informoval o tom vo štvrtok grécky denník Kathimerini. "Na predloženie návrhov, ktoré budú prijateľné pre veriteľov, dostala grécka strana konečný termín šesť pracovných dní," uviedol denník. Ministri financií eurozóny budú o Grécku rokovať 24. apríla v lotyšskej metropole Riga a podľa nemenovaného predstaviteľa eurozóny sa diskusia na tomto stretnutí posunie do "kritického bodu". Predstaviteľ gréckej vlády Alekos Flabouraris predtým vo štvrtok vyjadril "stopercentné" presvedčenie, že zo stretnutia v Rige vzíde dohoda.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies