Predstaviteľka OSN: Latinská Amerika by mala uvažovať o legalizácii drog

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 09:58 • 2 min
Predstaviteľka OSN: Latinská Amerika by mala uvažovať o legalizácii drog

PARÍŽ - Latinská Amerika musí vážne pouvažovať o legalizácií drog s cieľom znížiť počet úmrtí, ktoré nepriamo spôsobuje ich zákaz. Uviedla to v pondelok Alicia Bárcenaová, predsedníčka Hospodárskej komisie OSN pre Latinskú Ameriku a Karibik (ECLAC).

slovakia

left justify in out

Násilie v latinskoamerických krajinách, páchané zločineckými gangmi bojujúcimi o kontrolu lukratívneho obchodu s narkotikami, si vyžiadalo už desaťtisíce ľudských životov. Najhoršia situácia je v Mexiku, kde počet vrážd súvisiacich s vojnou drogových kartelov vlani dosiahol rekordnú úroveň, napísala v utorok agentúra Reuters.

 

Bárcenaová počas pondelkového vystúpenia na fóre v Paríži venovanom Latinskej Amerike povedala, že nastal čas, aby sa ohľadne prístupu k drogám v tomto regióne preskúmala nová stratégia. Podľa jej slov totiž zo zákazu narkotík v praxi profitujú len zločinecké gangy. "Nastal čas, aby sa vážne začalo uvažovať o legalizácii drog," dodala mexická predsedníčka jednej z piatich regionálnych komisií OSN, ktorá sídli v čilskej metropole Santiago. Vyjadrila presvedčenie, že takýto krok by pomohol obmedziť násilie, čo by prospelo obyvateľom Latinskej Ameriky a Karibiku.

 

Peru, Kolumbia a Bolívia sú podľa Úradu OSN pre boj s drogovou kriminalitou (UNODC) najväčšími producentmi koky na svete. Z nej sa vyrába kokaín, z ktorého väčšina sa pašuje cez Mexiko do Spojených štátoch.

Násilie v Mexiku tiež vyvolal boj o ovládnutie obchodu s kryštalickým metamfetamínom a heroínom. Reuters pripomína, že mnohé z krajín Severnej a Južnej Ameriky naďalej pokračujú v reštriktívnej politike voči drogám, hoci pokračujúca liberalizácia zákonov týkajúcich sa marihuany v USA povzbudzuje aj latinskoamerických zástancov legalizácie drog.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona