Predstavitelia ZMOL-u spustili petíciu za kompletnú opravu povrchu cesty I/18

NETKY.SK • 19 Október 2017, 13:03 • 2 min
Predstavitelia ZMOL-u spustili petíciu za kompletnú opravu povrchu cesty I/18

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Starosta obce Ľubeľa Erik Gemzický a predseda Združenia miest a obcí Liptova (ZMOL) Ján Blcháč spolu s viceprimátorom mesta Liptovský Mikuláš Rudolfom Urbanovičom a starostami dotknutých obcí spustili petíciu za kompletnú opravu povrchu cesty I/18 v úseku Liptovský Mikuláš – Liptovský Michal súvislou vrstvou asfaltového povrchu.

slovakia

left justify in out

„Napriek jej významu, jej stav na mnohých miestach nezodpovedá kvalite, kritériám a predstavám, ktoré by mala niesť cesta prvej triedy,“ povedal predseda ZMOL-u.

 

Cesta 1/18 je v okrese Liptovský Mikuláš najvýznamnejšou dopravnou tepnou pre lokálny život či zásobovanie. Na túto štátnu cestu sú miestnymi komunikáciami napojené desiatky obcí celého stredného a horného Liptova. „Najkritickejším miestom z pohľadu stavu vozovky je trasa Liptovský Mikuláš - Liptovský Michal,“ vysvetlil Blcháč. Za tento úsek cesty sa pred niekoľkými mesiacmi postavil starosta obce Ľubeľa Gemzický, ktorý s požiadavkou o podporu oslovil aj ZMOL.

 

Podľa slov starostu obce Ľubeľa a zároveň predsedu petičného výboru Gemzického bol 2. júna na zasadnutí ZMOL-u predložený návrh na riešenie neúnosnej situácie na spomínanej trase. Následne združenie zaslalo požiadavku Slovenskej správe ciest (SSC) na kompletnú rekonštrukciu alebo opravu vozovky súvislým povrchom na ceste medzi Liptovským Michalom a Liptovským Mikulášom. „Odpovedali, že v roku 2017 majú v pláne vypísanie novej verejnej súťaže na zabezpečenie projektovej dokumentácie pre modernizáciu cesty 1/18 v úseku Ľubeľa - Liptovský Mikuláš,“ povedal Gemzický. Podľa jeho slov v oficiálnej odpovedi ďalej informovali, že v rámci výstavby rozostavanej diaľnice D1 je plánovaná oprava cesty 1/18 od Ivachnovej po Partizánsku Ľupču. „Do doby realizácie týchto naplánovaných plošných opráv sa budú poruchy odstraňovať priebežne formou lokálnych opráv výtlkov,“ uviedla oficiálna odpoveď od SSC.

 

Združenie sa s touto odpoveďou začiatkom júla obrátilo na Ministerstvo dopravy a výstavby SR. „Štátny tajomník Peter Ďurček zareagoval, navštívil obec, zmapoval stav cesty a prisľúbil pomoc. 12. septembra prišla informácia o vyčlenení sumy 1.436.000 eur na opravu cesty súvislou vrstvou asfaltového povrchu,“ informoval Gemzický.

 

Ako uviedol vedúci petičného výboru, SSC však okolo 20. septembra začala realizovať opravu cesty tzv. tryskovou metódou. Vzhľadom na informáciu, že dostanú peniaze na opravu cesty, robili nezmyselnú opravu, povedal Gemzický. „Teraz máme obavu, aby sa prostriedky, ktoré boli vyčlenené na tento úsek cesty, nepoužili niekde inde. Preto sme sa rozhodli, že dnešným dňom spúšťame petíciu za kompletnú opravu cesty 1/18 v trase Michal-Mikuláš,“ ozrejmil. Podpísať ju bude možné od 20. októbra na obecných úradoch obcí stredného Liptova, na Mestskom úrade v Liptovskom Mikuláši, ale aj na rôznych verejných priestranstvách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies