Predstavitelia USA hovorili o teste KĽDR s japonskými a juhokórejskými partnermi

NETKY.SK • 7 Január 2016, 06:57 • 2 min
Predstavitelia USA hovorili o teste KĽDR s japonskými a juhokórejskými partnermi

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry prediskutoval v stredu s japonským partnerom Fumioom Kišidaiom najnovšiu jadrovú skúšku Severnej Kórey a zdôraznil potrebu medzinárodnej reakcie na nukleárne testy Pchjongjangu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters. Dodala, že o nedávnej aktivite Pchjongjangu rokoval Kerry v stredu aj so šéfom juhokórejskej diplomacie Jun Pjong-seom.

 

"Minister znova zopakoval pevný záväzok Spojených štátov na bezpečnosti Japonska a podčiarkol význam jednotnej medzinárodnej reakcie na provokatívne aktivity KĽDR," napísala vo vyhlásení americká diplomacia. Kerry vyjadril v tejto záležitosti rovnaký postoj aj smerom k Soulu.

 

Jadrová skúška Severnej Kórey bola témou aj takmer dvadsaťminútového telefonického rozhovoru, ktorý v noci nadnes podnikli americký prezident Barack Obama a juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje. Oznámila to prezidentská kancelária v Soule. Obama o tejto otázke hovoril taktiež s premiérom Japonska Šinzóm Abem.

 

Severokórejské vedenie zverejnilo v stredu nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia". Niektorí experti však vyjadrili pochybnosti nad tým, či má Pchjongjang na také niečo dostatočné technické kapacity.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona