Predstavitelia rozdeleného Cypru rokujú vo Švajčiarsku o deľbe správy

NETKY.SK • 21 November 2016, 14:00 • 2 min
Predstavitelia rozdeleného Cypru rokujú vo Švajčiarsku o deľbe správy

VEVEY - Vodcovia etnicky rozdeleného Cypru pokračujú dnes druhým dňom v rokovaniach o tom, koľko územia budú cyperskí Gréci a cyperskí Turci spravovať v rámci federácie, o ktorej vznik sa usilujú. Dúfajú, že rozhovory vo švajčiarskom stredisku Mont Pelerin uzavrú dnes dohodou, ktorá bude podkladom k záverečnému summitu venovanému bezpečnostným otázkam.

slovakia

left justify in out

Prezident Cyperskej republiky Nikos Anastasiadis a najvyšší predstaviteľ medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafa Akinci majú v úmysle vytýčiť zóny, ktoré bude každá zo strán administratívne spravovať.

Pokus o puč s cieľom spojiť Cyprus s Gréckom viedol v roku 1974 k tureckej vojenskej invázii na sever ostrova a následnému rozdeleniu Cypru na etnickom princípe.

 

Cyperskí Gréci a Turci budú dnes manifestovať na podporu mieru vnútri nárazníkovej zóny, ktorú kontroluje OSN a ktorá rozdeľuje hlavné cyperské mesto Nikózia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies