Predstavitelia parlamentných strán prijali Zemanovo riešenie s nevôľou

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 17:10 • 2 min
Predstavitelia parlamentných strán prijali Zemanovo riešenie s nevôľou

PRAHA - Zostavenie úradníckej vlády napriek deklarovaným želaniam parlamentných politických strán by podľa názoru grémia Občianskej demokratickej strany (ODS) premiéra v demisii Petra Nečasa bolo snahou obísť parlament, ktorú ODS odmieta.

slovakia

left justify in out

Podľa ODS je jasné, že "ani jedna strana nedeklarovala prezidentovi ochotu podporiť úradnícku vládu. Prípadný pokus o jej menovanie by tak strana považovala za evidentnú snahu obísť parlament, na ktorého dôvere má byť vláda zostavená podľa platnej ústavy krajiny, konštatovalo vedenie ODS a dodalo, že by išlo o vôbec prvý kabinet zostavený proti vôli všetkých parlamentných strán.

Ako povedal predseda ústavnoprávneho výboru snemovne Stanislav Polčák z koaličnej TOP 09, vymenovanie úradníckej vlády by z prezidenta Miloša Zemana urobilo revolucionára. Podľa jeho názoru by sa vládna koalícia mala pokúsiť  tomu zabrániť. "Mali by sme najneskôr zajtra doručiť pánovi prezidentovi zoznam 100 alebo 101 poslaneckých podpisov. A pokiaľ ich nebude akceptovať, tak neakceptuje to, že voliči takto rozdali karty," povedal pre denník Právo koaličný politik.

Ako poznamenal, rozpúšťať snemovňu iba preto, že si prezident postavil hlavu, považuje za nezodpovedné. "Bolo by to popretie ústavného modelu, keď k rozpusteniu snemovne má dochádzať iba vtedy, keď je vážna politická kríza. Ale tu je len kríza jednotlivcov, kríza bývalého predsedu vlády a krízou jednotlivca je i kríza postupu pána prezidenta," cituje Polčáka internetový server Novinky.cz. O ďalšom postupe bude predsedníctvo TOP 09 a poslanecký klub strany rokovať v utorok.

Predstavitelia najmenšej koaličnej strany LIDEM na otázky o prípadnej podpore úradníckej vláde nereagujú alebo reagujú vyhýbavo. Aj postoj LIDEM by mal byť známy po utorkovom rokovaní jej vedenia. Bez demokratického rozhodnutia občanov v nových voľbách nebudeme podporovať žiadnu vládu. Jediným riešením súčasnej politickej krízy sú nové voľby, zopakoval líder opozičných sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka dobre známy postoj ČSSD, s ktorým oboznámili jeho predstavitelia už počas víkendu i hlavu štátu.

Podľa slov druhého muža strany Michala Haška by sociálna demokracia využila s určitosťou nevôľu ostatných politických strán, aby zozbierala 120 hlasov, potrebných na prípadné rozpustenie snemovne. Ak sa tak stane v júli, mohli by sa v septembri konať predčasné voľby. Aj šéf českomoravských komunistov Vojtěch Filip pre internetový server aktuálně.cz potvrdil, že najlepším riešením sú podľa KSČM predčasné voľby v najbližšom možnom termíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies