Predstavitelia Kóreí a OSN sa stretli v Pchanmundžome: Rokovali o demilitarizácii hranice

NETKY.SK • 16 Október 2018, 11:00 • 2 min
Predstavitelia Kóreí a OSN sa stretli v Pchanmundžome: Rokovali o demilitarizácii hranice

SOUL - Vojenskí predstavitelia Severnej a Južnej Kórei a Veliteľstva síl OSN (UNC) sa v utorok stretli na prvých rozhovoroch o demilitarizácii prísne stráženej hranice rozdeľujúcej Kórejský polostrov.

slovakia

left justify in out

Lídri oboch Kóreí sa na septembrovom summite v Pchjongjangu dohodli na začatí trojstranných konzultácií s Veliteľstvom síl OSN, ktoré dozerá na režim v pohraničnej Demilitarizovanej zóne (DMZ).

 

img

Zdroj: SITA

 

Utorkové stretnutie sa konalo bez prítomnosti médií. V Pchanmundžome sa stretli vojenskí predstavitelia na úrovni plukovníkov. Plán dohodnutý na septembrovom summite počíta s pozastavením vojenských cvičení, zavedením bezletovej zóny v okolí hranice a postupným odstraňovaním mín a strážnych stanovíšť z demilitarizovaného pásma. V prvej fáze by malo byť odstránených 11 strážnych stanovíšť nachádzajúcich sa vo vzdialenosti do jedného kilometra od vojenskej demarkačnej línie. Malo by sa tak stať do konca tohto roka.

 

Už v októbri začali na niekoľkých menších lokalitách odmínovacie práce, ktoré by mali pripraviť pôdu pre stavbu ciest. Na to by mal v apríli 2019 nadviazať pilotný projekt zameraný na exhumáciu pozostatkov vojakov padlých počas kórejskej vojny.

 

img

Zdroj: SITA

 

Obe strany by mali stiahnuť všetky strelné zbrane zo Spoločnej bezpečnostnej zóny (JSA) v Pchanmundžone, znížiť počet tam nasadených vojakov na 35 na každej strane línie a vymeniť si informácie týkajúce sa sledovacích zariadení. Návštevníci z oboch Kóreí a turisti zo zahraničia by mali mať v rámci JSA zaručený voľný pohyb.

 

Tieto opatrenia majú obe Kórey uskutočňovať s podporou Veliteľstva síl OSN. Ich realizácia by mala premeniť pohraničnú zónu na "miesto mieru a zmierenia," uviedlo ministerstvo obrany v Soule.

 

Na Kórejskom polostrove oficiálne stále panuje vojnový stav. Boje z rokov 1950-1953 totiž ukončilo len prímerie a k podpisu mierovej zmluvy nikdy nedošlo.

 

Spojené štáty sa obávajú, že príliš rýchle otepľovanie vzťahov medzi Severnou a Južnou Kóreou môže skomplikovať medzinárodné snahy o ukončenie jadrového programu Pchjongjangu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies