Predstavitelia Gruzínska a Ukrajiny naliehali na prijatie do NATO

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 11:15 • 2 min
Predstavitelia Gruzínska a Ukrajiny naliehali na prijatie do NATO

WASHINGTON - Predstavitelia Gruzínska a Ukrajiny naliehali v stredu na členov Severoatlantickej aliancie, aby prijali ich krajiny do NATO, čím by ich ochránili pred Ruskom a zároveň posilnili ich vzťahy so Západom, napísala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Niekoľko týždňov pred dôležitým summitom NATO vo Varšave, na ktorom aliancia zhodnotí vyhliadky na členstvo oboch týchto štátov, gruzínska ministerka obrany Tina Chidašeliová uviedla, že je v záujme USA pomôcť Gruzínsku vstúpiť do aliancie.


"Dnes potrebujete Gruzínsko ešte viac, než my potrebujeme členstvo v NATO," povedala Chidašeliová na pôde Atlantickej rady vo Washingtone. "Prečo? Pretože Gruzínsko je pre vás príležitosťou dokázať Rusom, že nemajú právo veta, že neriadia vašu politiku, že nerobia rozhodnutia namiesto vás."


Predsedníčka zahraničného výboru ukrajinského parlamentu Hanna Hopková uviedla, že členstvo v NATO by jej vojnou poznačenej krajine prinieslo bezpečnostné záruky. "Žiadam vás, aby ste starostlivo uvažovali o reálnej stratégii, ako chrániť ukrajinskú spoločnosť pred ruskou agresiou," povedala Hopková.


Vyjadrenia prišli dva dni po tom, ako NATO odštartovalo svoje dosiaľ najväčšie spoločné vojenské cvičenia v Poľsku - v čase obáv z Ruska, panujúcich v krajinách východnej Európy.


Rusko je dôrazne proti vstupu Gruzínska i Ukrajiny do NATO a vníma rozširovanie aliancie ako ohrozenie svojej bezpečnosti. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tento týždeň povedal, že cvičenia a zvyšovanie počtu jednotiek NATO vo východnej Európe dávajú Rusku právo "zaistiť vlastnú bezpečnosť spôsobmi, ktoré sú primerané dnešným hrozbám".


Profesor politických vied na Chicagskej univerzite John Mearsheimer kritizoval rozširovanie NATO s tým, že vyprovokovalo ruské kroky v Gruzínsku a na Ukrajine. "Myšlienka, že sa Ukrajina stane západnou hradbou na ich prahu, je (pre Rusko) jednoducho nepredstaviteľná a Ukrajinu zničia skôr, ako by to pripustili," povedal Mearsheimer. "A to sa práve deje."


Bývalý vedúci pracovník zahraničného výboru amerického Senátu Stephen Biegun s takýmto názorom nesúhlasí. "NATO nie je hrozbou pre Rusko," zdôraznil. "Rozšírenie NATO vytvorilo v strednej a východnej Európe stabilné, mierové, priateľské štáty, ktoré prispeli k bezpečnosti Ruska práve tak, ako k bezpečnosti kohokoľvek iného na európskom kontinente," dodal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies