Predstavitelia Fedu sa obávajú silnejúceho dolára

NETKY.SK • 9 Október 2014, 10:54 • 2 min
Predstavitelia Fedu sa obávajú silnejúceho dolára

WASHINGTON - Americký Federálny rezervný systém (Fed) chce naviazať zvyšovanie úrokových sadzieb na hospodársky pokrok USA.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia predstaviteľov Fedu zverejnenej v stredu. Toto zasadnutie sa uskutočnilo 16. a 17. septembra. Podľa zápisnice predstavitelia americkej centrálnej banky vyjadrili obavy, že silnejší dolár by mohol spomaliť potrebný nárast miery inflácie. Bankári tiež vyjadrili obavy týkajúce sa ekonomických nepokojov v Európe a v Ázii. Niektorí predstavitelia Fedu majú obavy, že posilňujúci dolár by mohol poškodiť ekonomiku a spôsobiť zníženie inflačných očakávaní v dlhšom časovom horizonte.

 

Zápisnica tiež odhalila obavy, že finančné trhy nie sú s Fedom zosynchronizované a zmena súčasnej politiky by mohla poslať neúmyselné signály. V reakcii na to americké akciové trhy posilnili, investori totiž stavili na to, že americká centrálna banka sa po rokoch monetárnych stimulov nebude ponáhľať so sprísňovaním monetárnej politiky. 

 

Niektorí bankári označili hospodársky rast a mieru inflácie v eurozóne za sklamanie s tým, že "pomalší hospodársky rast v Číne a v Japonsku, alebo neočakávané udalosti na Blízkom východe alebo na Ukrajine by mohli znamenať podobné riziko".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies