Predstavitelia exekutívy EÚ: Európa sa nebude utečencom obracať chrbtom

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 13:49 • 2 min
Predstavitelia exekutívy EÚ: Európa sa nebude utečencom obracať chrbtom

BRUSEL - EÚ nebude zatvárať oči pred utečeneckou krízou vo svete. Pri príležitosti Svetového dňa utečencov, ktorý si medzinárodná verejnosť pripomína dnes, to v spoločnom vyhlásení uviedli prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica, eurokomisár pre migráciu a vnútorné veci Dimitris Avramopulos, ako aj eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis.

slovakia

left justify in out

"Odhadom 60 miliónov osôb vo svete je násilnými vysídlencami - utečencami, žiadateľmi o azyl, migrantmi alebo vnútorne presídlenými osobami," uvádza sa v spoločnom liste členov exekutívy EÚ.

 

Podľa ich slov je poskytovanie podpory a ochrany utečencom, ako aj efektívne riadenie migrácie výzvou, ktorá si vyžaduje globálnu reakciu.

 

"Európska únia nezatvára a nebude zatvárať oči pred touto krízou. Budeme sa aj naďalej podieľať na celosvetovom úsilí o riešenie tohto problému. Neustále hľadáme spôsoby, ako posilniť naše humanitárne reakcie a zvýšiť našu podporu utečencom, vnútorne vysídleným osobám a miliónom ľudí postihnutým touto krízou po celom svete," uvádza sa v dokumente.

 

EK v tejto súvislosti pripomenula, že celkovo viac ako desať miliárd eur z rozpočtu EÚ na roky 2015 a 2016 bolo pridelených na riešenie utečeneckej krízy v EÚ a v tretích krajinách. Orgány EÚ vlani strojnásobili svoje zdroje na pátracie a záchranné operácie na mori, čo viedlo k záchrane vyše 240.000 ľudí prepravujúcich sa cez Stredomorie.

 

"Akékoľvek udržateľné riešenie si vyžadujú úzku spoluprácu s krajinami pôvodu a tranzitu a zákonné možnosti pre tých, ktorí utekajú pred konfliktami a prenasledovaním dostať sa bezpečne do Európy," uvádza dokument EK.

Vlani v novembri sa lídri EÚ a predstavitelia afrických krajín dohodli na spolupráci pri odstraňovaní hlavných príčin núteného vysídľovania a nelegálnej migrácie.

 

Úrad Európskej vonkajšej činnosti, ktorému šéfuje Mogheriniová, začiatkom tohto mesiaca vytvoril nový rámec pre partnerstvo, ktorého cieľom je vytvorenie silných partnerstiev s kľúčovými krajinami pôvodu a tranzitu migrantov a tiež poskytovať podporu krajinám, v ktorých sa ocitli veľké populácie utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona