Predstavitelia EÚ privítali víťazstvo Tsiprasa, hovoria o výzvach

NETKY.SK • 21 September 2015, 17:34 • 2 min
Predstavitelia EÚ privítali víťazstvo Tsiprasa, hovoria o výzvach

BRUSEL - Európska komisia privítala dnes víťazstvo bývalého gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa v nedeľňajších parlamentných voľbách v Grécku.

slovakia

left justify in out

Exekutíva EÚ zároveň vyzvala rodiacu sa novú vládu z Atén, aby "nestrácala čas" zoči-voči mnohým vážnym výzvam, ktorým táto krajina čelí.

"Je pred vami veľa práce a málo času na strácanie," uviedol predseda EK Jean-Claude Juncker v dnešnom liste zaslanom Tsiprasovi. Vyjadril zároveň nádej, že sa Tsiprasovi podarí rýchlo vytvoriť novú vládu a zaviesť do praxe prvky finančného záchranného programu, ktorý bol schválený v auguste zo strany európskych partnerov.

 

Šéf EK zdôraznil, že Grécko musí teraz vykonať reformy v potrebnom čase tak, aby sa obnovila dôvera gréckeho ľudu, pokiaľ ide o stav štátnej ekonomiky. Juncker zároveň hovoril aj o kríze migrantov, ktorá zasiahla Grécko v podobe masívneho prílevu utečencov. Pri tejto "citlivej otázke" musí grécka vláda podľa neho dokázať, že zvláda operatívne riadenie utečenecké krízy, ktorá bude predmetom stredajšieho summitu EÚ v Bruseli.

 

Juncker potvrdil, že má v pláne osobne sa stretnúť so staronovým premiérom Grécka už v najbližších dňoch.

 

Hovorca EK Margaritis Schinas dnes upozornil, že exekutíva EU od novej vlády v Aténach očakáva, že ešte na jeseň tohto roka vykoná potrebnú revíziu opatrení, ktoré požadujú medzinárodní veritelia Grécka. EK chce mať istotu, že dôjde k preskúmaniu verejných financií, po čom by už v októbri mali nasledovať konkrétne reformy. Zatiaľ je podľa Schinasa EK spokojná s opatreniami, ktoré vykonala doterajšia prechodná grécka vláda.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk takisto uvítal víťazstvo Alexisa Tsiprasa vo voľbách.

 

"Dúfam, že voľby prinesú politickú stabilitu nevyhnutnú pre splnenie výziev," uviedol Tusk vo svojom liste Tsiprasovi a dodal, že k najväčším výzvam novej vlády patria utečenecká kríza, zamestnanosť a hospodársky rast.

 

Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v nedeľu večer vyhlásil, že je "pripravený úzko spolupracovať" s novou gréckou vládou a bude aj naďalej podporovať krajinu pri jej ambicióznom reformnom úsilí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona