Predstavitelia EÚ navštívia Turecko, budú rokovať o zastavení migračnej vlny

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 13:49 • 2 min
Predstavitelia EÚ navštívia Turecko, budú rokovať o zastavení migračnej vlny

BRUSEL - Poprední predstavitelia Európskej únie navštívia spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou budúci týždeň Turecko v súvislosti s dohodou EÚ a Ankary o zastavení prílevu migrantov.

slovakia

left justify in out

Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk a podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans pocestujú v sobotu 23. apríla do tureckého mesta Gaziantep.

 

Gaziantep leží v južnom Turecku neďaleko hraníc so Sýriou; v meste našlo útočisko mnoho utečencov, píše agentúra DPA. Utečenecké tábory zriadené tureckými úradmi sa nachádzajú popri hranici, aj keď v nich žije len asi 12 percent zo sýrskych utečencov.

 

Dohoda EÚ a Turecka dosiahnutá 18. marca má za cieľ zastaviť prílev utečencov, v rámci ktorého vlani do Európy dorazil viac než milión ľudí. Väčšina z nich prišla cez Turecko a Grécko a potom smerovala do bohatších európskych krajín, najmä Nemecka.

 

Na základe tejto dohody majú byť do Turecka vrátení všetci migranti a azylanti, ktorí sa od 20. marca dostali na grécke ostrovy. EÚ prisľúbila priame prevzatie jedného sýrskeho utečenca z Turecka výmenou za každého vrátaného Sýrčana, ktorého krajina prijme späť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies