Predstavitelia EÚ na Valnom zhromaždení OSN riešia problematiku migrácie

NETKY.SK • 19 September 2016, 13:05 • 2 min
Predstavitelia EÚ na Valnom zhromaždení OSN riešia problematiku migrácie

BRUSEL - Európsku úniu na prebiehajúcom Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku, ktoré je zamerané na problematiku utečeneckej krízy, zastupuje predseda Európskej rady Donald Tusk a prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Belgická vláda na toto podujatie vyslala štyroch najvyšších predstaviteľov. Uviedla to tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa v nedeľu, v predvečer otvorenia VZ OSN, stretol s Tuskom a Timmermansom, s ktorými diskutoval o "pokračujúcom úsilí vyrovnať sa s rozsiahlymi tokmi utečencov a migrantov".

 

Pan Ki-mun vyzval predstaviteľov EÚ, aby pokračovali vo svojom úsilí o dosiahnutie jednotného prístupu založeného na spoločnej zodpovednosti a v súlade s medzinárodným právom vrátane dodržiavania záväzkov obsiahnutých v Deklarácii z New Yorku týkajúcej sa utečencov a migrantov. Generálny tajomník OSN podľa svojho hovorcu Stéphana Dujarrica pochválil doterajšie úsilie EÚ v boji proti pašovaniu ľudí a proti obchodovaniu s ľuďmi všeobecne.

 

Belgicko vyslalo do New Yorku štyroch členov federálnej vlády. Premiér Charles Michel, minister zahraničných vecí Didier Reynders, minister pre rozvojovú spoluprácu a rozvoj Alexander De Croo a štátny tajomník pre azyl a migráciu Theo Francken sa v rámci VZ OSN zúčastnia na sérii podujatí súvisiacich s migračnou krízou a utečencami.

 

Dve vrcholové podujatia z tejto oblasti sú naplánované na dnes a na utorok. Na jednom z nich, ktoré pripravil americký prezident Barack Obama, sa zídu predstavitelia 15 krajín sveta, ktoré najviac prispievajú na humanitárnu pomoc vrátane pomoci pre utečencov. Belgicko je členom tejto skupiny.

 

Cieľom tohto stretnutia, ako uviedla Belga, bude výzva na zvýšenie financovania humanitárnej pomoci o 30 percent, snaha lepšie pochopiť súčasný fenomén migrácie, hlavné potreby migrantov, migračné trasy, ktoré najviac využívajú, a identifikácia príčin migrácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies