Predstavitelia egyptskej opozície vyzvali na bojkot prezidentských volieb

NETKY.SK • 29 Január 2018, 06:54 • 2 min
Predstavitelia egyptskej opozície vyzvali na bojkot prezidentských volieb

KÁHIRA - Skupina piatich predstaviteľov egyptskej opozície vydala v nedeľu vyhlásenie, v ktorom vyzvala na bojkot marcových prezidentských volieb v Egypte.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie totiž podľa nich stratilo už teraz všetku dôveryhodnosť. V prípade, že sa voľby napriek tomu uskutočnia, Egypťania by nemali uznať ich výsledok, uvádza sa v danej výzve.

 

Medzi jej signatármi sú bývalý kandidát z prezidentských volieb v roku 2012 Abdal Munim Abúl Futúh a bývalý zákonodarca Muhammad Anwar Sádát, ktorý stiahol kandidatúru na prezidenta s odôvodnením, že má obavy o bezpečnosť svojich podporovateľov. Zvyšok skupiny tvoria dvaja významní spolupracovníci prezidentského kandidáta Sámího Anána, bývalého náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl, ktorého tento mesiac zatkli pre podozrenie z falšovania dokumentov a porušovania armádnych predpisov, a bývalý prezidentský poradca Isám Higgí.

 

Prezidentské voľby v Egypte sú naplánované na 26.-28. marca, v súčasnosti však zostáva jediným kandidátom doterajší prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý je vo funkcii od roku 2014. Všetkých ostatných záujemcov, ktorí mohli Sísího pozíciu ohroziť, buď zatkli alebo donútili zo súboja odstúpiť.

 

Sísí ešte ako minister obrany viedol v roku 2013 zosadenie demokraticky zvoleného, no kontroverzne vnímaného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Egyptské orgány odvtedy realizujú rozsiahle zásahy proti disentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona