Predstaviteľ thajskej armády odmieta, že by puč bol plánovaný

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 11:36 • 2 min
Predstaviteľ thajskej armády odmieta, že by puč bol plánovaný

LONDÝN - Viac než mesiac po prevzatí moci armádou v Thajsku odmietol jej vysokopostavený predstaviteľ podozrenia o predošlom naplánovaní puču.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak po tom, čo líder opozície povedal, že armáda prevrat plánovala roky. Generálporučík Čatčalerm Čalermsuch tiež povedal, že s osobami zadržanými od tej doby sa zaobchádza dobre. Dodal tiež, že kontroverzný expremiér Thaksin Shinawatra a jeho rodina sa môžu do thajskej politiky stále vrátiť.

 

V thajských médiáh sa objavili správy, že vodca opozičných Suthep Thaugsuban spolu so šéfom armády Prajutom Čan-očom plánovali puč už roky. "Pokiaľ viem, žiadne predchádzajúce plánovanie nebolo," povedal generálporučík v rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC zverejnenom vo štvrtok. To, že puč prebehol tak pokojne, bolo podľa jeho slov dôsledkom rozmiestnenia bezpečnostných síl v Bangkoku. Prípadné plánovanie prevratu pritom označil za "ilegálne". 

 

Armáda uskutočnila 22. mája v Thajsku prevrat a zvrhla pred tromi rokmi legálne zvolenú vládu. Armáda tvrdí, že tak urobila s cieľom po sedemmesačných nepokojoch nastoliť v krajine poriadok. Štyri dni po prevrate thajský kráľ Pchúmipchón Adundét oficiálne vymenoval šéfa armády generála Prajuta Čana-oču za premiéra, konkrétne za predsedu Národnej rady pre mier a poriadok. Kríza, ktorá sa začala v novembri, si vyžiadala 28 obetí a stovky zranených. Thajsko sa zmieta v politickej nestabilite už viac ako sedem rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies