Predstaviteľ sýrskej opozície Sabra označil prímerie za mŕtve a opakovane porušované

NETKY.SK • 19 September 2016, 13:01 • 2 min
Predstaviteľ sýrskej opozície Sabra označil prímerie za mŕtve a opakovane porušované

ANKARA - Prímerie, ktoré v Sýrii oficiálne platí od 12. septembra, je už "klinicky mŕtve". Povedal to dnes George Sabra z Najvyššieho rokovacieho výboru (HNC), hlavnej organizácie zastrešujúcej sýrsku opozíciu a povstalecké skupiny.

slovakia

left justify in out

Sabra podľa agentúry AP zdôraznil, že prímerie bolo opakovane porušované; počas jeho trvania sa nepodarilo ani sprístupniť cesty potrebné na prepravu humanitárnej pomoci pre civilistov v obliehaných oblastiach.
Konvoje s potravinovou pomocou sa totiž ani po siedmich dňoch od vyhlásenia prímeria, ktoré sprostredkovali Spojené štáty a Rusko, nedostali do východnej časti mesta Aleppo.


V povstalcami kontrolovanom východnom sektore Aleppa, ktorý obliehajú vládne sily, sa nachádza približne 275.000 obyvateľov odrezaných od dodávok potravín, vody, liekov i elektriny.
Prvý z plánovaných dvoch konvojov s pomocou, ktorý stále čaká v Turecku na vstup do Sýrie, mal zaistiť mesačné zásoby potravín pre zhruba 185.000 ľudí.


Prímerie vyhlásené sýrskou armádou 12. septembra, ktoré dnes o polnoci oficiálne vypršalo, sa podľa dostupných informácií na väčšine územia vo veľkej miere dodržiavalo. Obe strany sa však opakovane obviňovali z jeho porušovania.

 

Sýrska opozícia dnes vyhlásila, že k porušeniu došlo dovedna 254-krát. Sýrske štátne média zase uviedli, že len v nedeľu porušili povstalci prímerie z 32-krát, približuje agentúra AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies