Predstaviteľ SaS bol na poslaneckom grémiu poslednýkrát

NETKY.SK • 9 Október 2013, 12:39 • 2 min
Predstaviteľ SaS bol na poslaneckom grémiu poslednýkrát

BRATISLAVA - Zástupca opozičnej SaS bol dnes na rokovaní poslaneckého grémia poslednýkrát. Dôvodom je nové znenie rokovacieho poriadku, podľa ktorej poslanecký klub, v ktorom po odchode poslancov zostane menej ako osem členov, zanikne. O rozkole v SaS im v klube zostalo len šesť poslancov. Na grémium chodia práve zástupcovia poslaneckých klubov.

slovakia

left justify in out

"Pán predseda parlamentu informoval, že v súvislosti s novým znením rokovacieho poriadku podpísal rozhodnutie, ktorým zanikol klub SaS a tým pádom nanovo prerozdelil miesta na poslaneckom grémiu," povedal pre TASR Martin Poliačik (SaS). Zároveň uznáva, že Paška týmto krokom dodržiava zákon.

Doterajší zákon o rokovacom poriadku v tejto veci nebol jednoznačný. Hovoril len to, že na vznik klubu je potrebných minimálne osem členov. V prípade, že je táto podmienka splnená, klub vznikne. Čo sa má s klubom stať, ak v ňom počas volebného obdobia klesne počet členov pod osem, zákon nehovoril. Doteraz to musel riešiť ústavnoprávny výbor a predseda parlamentu.

Ústavnoprávny výbor svojho času vyriekol dvojaké stanoviská. V jednom prípade povedal, že osem členov je potrebných nielen na vznik, ale aj na fungovanie klubu a ak to nie je splnené, klub zaniká. Podľa ďalšieho vysvetlenia klub nezaniká. Obe stanoviská sa uplatnili na kluby SNS v rôznych volebných obdobiach. Naposledy sa musel s nejednoznačnosťou zákona vyrovnať parlament v prípade SaS. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil, že klub liberálov stratil odchodom členov funkčnosť. Vzhľadom na nejednoznačné znenie zákona sa Smer-SD rozhodol rokovací poriadok upraviť tak, aby už nedochádzalo k rozdielnym interpretáciám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona