Predstaviteľ OSN vyzval na reformu humanitárnej pomoci a rešpektovanie práva

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 07:57 • 2 min
Predstaviteľ OSN vyzval na reformu humanitárnej pomoci a rešpektovanie práva

ISTANBUL - Námestník generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson v predvečer dnešného otvorenia svetového humanitárneho summitu v Istanbule vyzval predstaviteľov svetového spoločenstva, aby zreformovali systém humanitárnej pomoci a rešpektovali medzinárodné humanitárne právo.

slovakia

left justify in out

"Je veľmi potrebné, aby sme prejavili solidárnosť s tými, ktorých postihli prírodné pohromy a katastrofy spôsobené človekom," citovala ho dnes agentúra AP. Eliasson ďalej varoval, že v dôsledku klimatických zmien pribúda prírodných katastrof a fenomén El Ňino ovplyvnil už vyše 22 krajín.

 

Eliasson vyzval svetových predstaviteľov, aby sa zastali medzinárodného humanitárneho práva, ktoré je porušované v Afganistane, Sýrii a Jemene. Obliehanie civilistov v Jemene a Sýrii označil za "absolútne porušenie medzinárodného práva" a "prakticky stredovekú prax". Vyjadril tiež nádej, že výsledkom dvojdňového stretnutia v Istanbule bude viac úsilia venovaného predchádzaniu konfliktov.

 

Medzi ďalšie priority summitu patrí riešenie nedostatku finančných prostriedkov na humanitárnu pomoc. Očakáva sa, že na summite sa zúčastní 65 hláv štátov a zástupcov vlád 180 krajín sveta.

 

Medzinárodná organizácia odhaduje, že celosvetovo potrebuje humanitárnu pomoc 125 miliónov ľudí vrátane 60 miliónov osôb, ktoré museli opustiť svoje domovy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies