Predstaviteľ legendárneho Winetoua herec Pierre Brice jubiluje

NETKY.SK • 5 Február 2014, 12:13 • 2 min
Predstaviteľ legendárneho Winetoua herec Pierre Brice jubiluje

BREST/BRATISLAVA - Francúzsky herec Pierre Brice je známy predovšetkým ako predstaviteľ legendárneho Indiána – Winnetoua, náčelníka Apačov. Vo štvrtok sa dožíva životného jubilea 85. narodenín.

slovakia

left justify in out

Potomok šľachtickej rodiny prišiel na svet 6. februára 1929 vo francúzskom Breste. Pierre Brice bol najskôr vojakom. Do armády vstúpil dobrovoľne, keď mal 19 rokov a bojoval v Indočíne.
     
Pre herectvo sa rozhodol až neskôr a spočiatku sa mu nedarilo. Úspech prišiel až v roku 1962, keď si ho na festivale vybral do filmu o Indiánoch nemecký producent Horst Wendlandt. Dovtedy Pierre Brice o Winetouovi nepočul, "mayovky" boli pre neho niečím úplne neznámym. Rola spravodlivého, rozvážneho náčelníka Apačov mu však sadla a už sa jej nezbavil.
     
Prvým filmom v Winetouom bol Der Schatz im Silbersee (Poklad na Striebornom jazere, 1962) a na prekvapenie pre samotného Bricea mal napokon obrovský úspech. Potom vznikli ďalšie tri filmy: Winnetou I (1963), Winnetou II (Winnetou: Červený džentlmen, 1964) a Winnetou III (Winnetou: Posledný výstrel, 1965). Nebývalý záujem divákov o osud slávneho Apača a jeho bieleho priateľa Old Shatterhanda vyvolal nakrútenie ďalších filmov, spomeňme aspoň niektoré - Winnetou und das Halbblut Apanatschi (Winnetou a miešanka Apanači) vznikol v roku 1966, Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten (Winnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti) v roku 1968.
     
Pierre Brice sa s postavou legendárneho Indiána rozlúčil až omnoho neskôr. Na tradičných open air Slávnostiach Karla Maya v nemeckom Bad Segebergu hrával Pierre Brice Winnetoua až do začiatku 90. rokov 20. storočia, do veku 62 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies